I en ny rapport från Centralkriminalpolisen framkommer det att trafikfylleribrott som beror på narkotika och läkemedel var nästan lika många som de som berodde på alkohol under förra året. Antalet alkoholfall var under 2020 det lägsta sedan 2011, medan antalet narkotika- och läkemedelsfall hade ökat märkbart från 2019 till 2020.
Statistiken är ett resultat av de blodprov som skickades till Kriminaltekniska laboratoriet för undersökning under 2020. Blåstester som genomförts på plats är inte en del av statistiken. Det är inte heller cannabis och kokain.
I rapporten noteras stora regionala skillnader i användningen av rusmedel som noterats i blodet i trafiken. Lappland och sydöstra Finland toppar listan. På Åland är siffrorna lägst i landet med åtta positiva narkotika- och läkemedelsfall per 10.000 invånare samt tolv positiva alkoholfall.
Färre masstester under 2020
Överkommissarie Benjamin Fellman på Polisen Åland menar att siffrorna från 2020 till viss del kan vara missvisande eftersom polisen inte utförde alkotester i samma utsträckning som under tidigare år.
– På grund av covid-19 har vi inte gjort lika många masstester i trafiken. Det påverkar säkert siffrorna i någon mån, säger Benjamin Fellman.
Han misstänker att siffrorna kunde ha varit högre både på Åland och i resterande regioner i Finland om fler tester hade utförts.
– Det kunde säkert ha uppdagat fler fall. På Åland har vi relativt små tal, söker man lokala tendenser borde man se på utvecklingen över en längre tid, säger han.
Att det har blivit vanligare med narkotika i trafiken är inte oväntat.
– Det är inte särskilt förvånande, tendensen vi ser i samhället är en liberalare syn på användningen av narkotika. Det återspeglas givetvis då också i trafiktalen, säger han.
Den tekniska utvecklingen är en bidragande faktor till att det är lättare att identifiera en person som brukat narkotika. Benjamin Fellman framhåller att polisen har blivit bättre på att känna igen tecken på narkotikabruk.
– Varefter man undersöker fler fall kommer man hitta fler fall, säger han.
Cannabis vanligast på Åland
– Cannabis är absolut vanligast på Åland. Utöver det vet vi att kokain och amfetamin används. Som med mycket annat handlar det om tillgång och efterfrågan, säger kommissarie Tommy Thörnroos på Polisen.
När det kommer till trafikfylleribrott på Åland uppskattar han att det fortfarande är vanligare med alkohol än narkotika. I Centralkriminalpolisens rapport framkommer det att allt fler i Finland kör bil med en promillehalt under 0,5 i blodet.
– Rent allmänt kan man säga att de tendenser som ses i Finland brukar kunna ses på Åland efter en viss tid, säger Tommy Thörnroos.