Marcus Koskinen-Hagman säger att frågan om skolans eventuella öppnande de sista skälvande veckorna av terminen, är intressant.
– Vi tittar för närvarande på vad vi kan, och inte kan, göra. Men någon form av öppning vågar jag nog nästan garantera för att elever i ettan och tvåan ska få sina kurser avklarade.
Gäller det alla ettor och tvåor?
– Nej, det finns ingen anledning att de som redan klarat av sina kurser på digital väg, ska behöva återgå till närundervisning.
Däremot finns det vissa ämnen, som matematik och fysik där man använder sig av en plattform som helt enkelt inte går att genomföra över nätet. För de eleverna måste man arrangera provperioder i skolan, den infaller om cirka två veckor.
– Men vi väntar ännu på vissa direktiv från landskapet, säger Marcus Koskinen-Hagman.
Lärdomar för framtiden
Det mest sannolika scenariet är att små grupper i taget får komma till skolsalarna för att genomföra tentorna. Ingen skollunch kommer att serveras i matsalen.
– Däremot kanske vi kan arrangera så man får hämta ett lunchpaket från centralköket för att sedan äta den i någon park, eller varför inte ta det med sig hem.
Kommer provskrivningarna att kräva några specialarrangemang för elever i riskgruppen?
– Det här är sådant vi tittar på just nu. Vi inväntar som sagt ännu en del klara direktiv i dylika frågor.
Yrkes väntar på direktiv
På yrkesgymnasiet håller man som bäst på att gå igenom åtgärder för att eventuellt öppna skolan igen.
– I första hand handlar det om att få årskurs tre färdiga och se vilka som behöver närstudier och vilka som kan fortsätta på distans. Vi ska utvärdera vad vi kan fortsätta med och vad vi vet redan nu att har varit helt omöjligt, säger rektorn Gitte Holmström.
Bland annat de tekniska linjerna och sjöfart har haft problem med att få undervisningen att fungera på distans, säger hon.
Finns det något som skolan måste förbereda innan ni kan öppna för elever igen?
– Vi måste kolla restriktionerna med ÅHS. Vi måste också få tydligare information om hur restriktionerna på tio personer fungerar och hur vi ska göra i kominationen lärare och elever. Vi väntar på att tydligare direktiv ska komma.
Peter Pussinen