I lördags skrev utvecklings- och hållbarhetsrådet huvudsekreterare Micke Larsson ett debattinlägg under dagens debatt i Ålandstidningen.
Inlägget handlar om utsläppshandeln och hur den passar in i utvecklings- och hållbarhetsagendan. Han skriver att EU beslutat att från 2024 kommer sjöfarten gradvis att inkluderas i utsläppshandeln och 2026 ska den vara helt infasad i systemet. Han skriver även om det ö-undantag som kan aktiveras för inrikes sjöfart för passagerartrafik till öar med mindre 200.000 invånare, som innebär att dessa fartyg inte inkluderas systemet. Han menar att ett sådant undantag inte är förenligt med utvecklings- och hållbarhetsagendan.
Ålands landskapsregering (LR) menar att ö-undantaget är positivt för Åland, om det aktiveras.
– Vi har olika tolkningar, men det är ingen dispyt, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C), som också är ordförande för utvecklings- och hållbarhetsrådet.
– Vi för en dialog i rådets ordförandetrio för att hitta samsyn.
Enligt henne har hon och LR en tolkning att ö-undantaget och utvecklings- och hållbarhetsagendan är förenliga. Hon säger att finns flera delar av hållbarhet: social, ekonomisk och miljö. Hon är orolig för vad det skulle innebär för landskapet som helhet och de olika delarna av hållbarheten, om inte ö-undantaget aktiveras.
Visste du om att Micke Larsson skulle skriva ett sådant debattinlägg?
– Nej, det visste jag inte men det är samma åsikter som han har framfört muntligen, men jag visste inte att han skulle skriva en debattartikel, säger Veronica Thörnroos.
Hon säger vidare att han inte behöver fråga henne, eftersom han är ledande tjänsteman i rådet och agerar i dess vägnar.
Inom LR har man tidigare fattat ett beslut om att uppmana Finland att undanta den åländska sjöfarten från EU:s utläppsrätter. Det gjorde att Hållbart initiativ först hotade att lämna LR och sedan sedermera gjorde det.