Skärgårdstrafiken spräcker bränslebudgeten med drygt en miljon euro om den höga prisnivån håller i sig.
Viking Lines bränslekostnader ökade från 10 miljoner euro första halvåret 2004 till 23 miljoner euro för första halvan av detta år.
ENERGI I landskapsbudgeten för i år finns 3,6 miljoner euro upptaget för bränsle i skärgårdstrafiken.
- I budgeten kalkylerar vi med ett pris på 50 cent per liter men redan nu är priset 30 procent högre, säger tekniske inspektören Göran Holmberg.
Om utvecklingen fortsätter som nu och det höga priset håller i sig betyder det alltså att bränslebudgeten överskrids med drygt en miljon euro.
Vad ska man göra åt det här?
- Till hösten måste vi se över alla tidtabeller och eventuellt dra in de lågbelastade turerna. Men det är förstås ett politiskt beslut, säger Holmberg.
Skärgårdsflottan förbrukar 7.200 ton olja årligen.
Viking spräcker budget
Också de stora rederierna känner av det höga oljepriset. Under perioden januari-juni 2004 var Viking Lines bränslekostnad 10 miljoner euro. Tre år senare hade kostnaden för motsvarande period stigit till 15 miljoner euro. I år år fick rederiet punga ut med hela 23 miljoner euro för bränslet under det första halvåret.
Exakt hur mycket Viking budgeterat med för bränsle i år vill tekniska direktören Tony Öhman inte gå ut med.
- Men det är ganska mycket mindre än det kommer att kosta.
Kommer biljettpriserna att stiga på grund av det här?
- Tillsvidare ökar vi i volym och minskar på rabatterna. Det har gjort att vi inte behövt höja priserna, säger Tony Öhman.
Viking Line är en stor oljekonsument, cirka 110.000 ton olja går årligen åt för att driva fartygen.
Maxnivån är nådd
Professor Kjell Aleklett vid Uppsala universitet, president för oljeforskarnas världsorganisation ASPO, säger till Hufvudstadsbladet att världen inte klarar av att producera mer olja än nu, trots ständigt ökande efterfrågan. Man pumpar upp all olja man kan, produktionen har nått maximal nivå, Peak Oil.
Enligt Aleklett är det Kina som styr oljepriset eftersom det allt rikare landet köper upp alla olja man kan få.
Sjöfarten oljeberoende
Tony Öhman tror dock inte att oljan tar slut ännu på ett tag. Och tur är väl det eftersom den för Åland så betydelsefulla sjöfarten länge ännu kommer att vara beroende av olja.
- I Sverige finns en plan att göra landindustrin oberoende av olja men transportsektorn kommer ett bra tag till att vara mycket oljeberoende, säger han.
Ett alternativ för sjötrafiken är gasdrift. LNG, förvätskad gas, kommer alltmer inom sjötrafiken men enligt Tony Öhman är det först inom i bästa fall tio år som den blir ett verkligt alternativ.
Gasen ger 25 procent mindre koldioxidutsläpp än oljan, 85 procent mindre kväve och inga svavel alls.
Dyrt i växthus
För växthusodlare Mikael Lundell i Vårdö, Simskäla är bränslekostnaden 50 procent högre 2008 jämfört med 2007.
- Mellan 2006 och 2008 är ökningen i stora drag hundra procent, säger han.
Han förbrukar ungefär 60.000 liter olja per år för att värma upp de fem växthusen. För oljan betalar han 85 cent litern, utan moms.
- Men jag har inte riktigt råd med det så jag söker nya lösningar och funderar på värmepumpar. Då får jag ner oljeförbrukningen med 70 procent.
300.000 euro mer
Enligt Transmars vd Kjell Clemes är bränslepriset 36 procent högre för det här årets sex första månader jämfört med motsvarande period i fjol.
- I runda tal betalade vi 300.000 euro mer för bränslet under de sex första månaderna i år.
Under fjolåret var Transmars bränslekostnader 1,4 miljoner euro. I år har 1,7 miljoner budgeterats men kommer inte att räcka till.
- I juni i år var priset på bränsle för oss 45 procent högre än i juni i fjol, säger Kjell Clemes.
Ålandstidningen