Vid sista fullmäktigemötet förra året bordlades frågan efter att främst De obundna visat tveksamhet mot att ta emot en kvotflyktingar. I Ålandstidningen i lördags sade Runa-Lisa Jansson (Ob) att hon helst ville att flyktingarna skulle vara kristna. Samma sak uttryckte hon vid gårdagens fullmäktigemöte, efter att först ha sagt sig vara tveksam till om det verkligen hör till kommunens uppgift att hjälpa flyktingar.
- Det är inte kommunens primära skyldighet. Dit hör framför allt att ta hand om invånarnas behov. Vi har fått det ansvaret av kommuninvånarna och det är vår främsta uppgift.
Hon sade sig dock gå med på kommunstyrelsens förslag att ta emot en familj med kvotflyktingar men då endast om familjen var kristna.
– Ett mynt har två sidor, och om man ändå beslutar sig för att ta emot flyktingar så vill jag att man prioriterar en kristen familj. De har det extra svårt då de är utsatta för förföljelse för sin tro och flyr för sina liv.
”Diskriminering”
Efter en diskussion ställdes frågan om Runa-Lisa tänkte lämna ett motförslag och hon sade då att hon kunde tänka sig att rösta för kommunstyrelsens förslag under förutsättning att det skulle bli en kristen familj.
– Det vore behjärtansvärt om vi kunde hjälpa en kristen familj.
– Jag tycker att det vore behjärtansvärt om vi hjälpte en familj. Punkt, sade Helena Flöjt.
Inför omröstningen uttrycktes tveksamhet mot Runa-Lisa Janssons förslag om att endast ta emot en kristen familj. Thommy Fagerholm undrade om det inte skulle vara bättre om Runa-Lisa Jansson gick med på förslaget då hon ändå inte såg ut att vinna omröstningen.
– Som det ser ut för dig blir det en stor förlust.
– Jag vill ha en kristen familj, det är ett krav för mig, svarade Runa-Lisa Jansson.
– Jag tycker att det är synd att Saltviks kommun går till omröstning på de här grunderna, det känns inte riktigt okej, sade Thommy Fagerholm.
Och han fick medhåll.
– Det är en plump i alltihop, sade Runar Karlsson som uttryckte tveksamhet till om förslaget var lagligt.
– Det går inte att välja familj på grund av religion, en omröstning om det skulle inte följa grundlagen.
– Dessutom är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna, sade Helena Flöjt.
Långsamt bredband
Runa-Lisa Jansson uttryckte också farhågor för att kommunen endast har en butik, dåligt med transportmöjligheter, långt till närmsta granne och långsamt bredband.
– Det är inte som i de byar de är vana att vara i. Och så tycker jag att vi också ska säga vad vi förväntar oss av dem. Att de måste lära sig vår kultur och vårt språk så att de faktiskt kan bli integrerade.
Janice Holmström (Ob) uttryckte också tveksamhet och förde i diskussionen fram att hon tyckte att vikten låg vid att det kan medföra kostnader som går ut över de som har det svårast i kommunen.
Henry Lindström (C) menade att det är ett stort ansvarstagande att ta emot en flyktingfamilj.
– För min del tycker jag att det känns bra, jag är beredd att understödja det här förslaget som ligger.
Och han fick medhåll av Helena Flöjt (S), Silvana Fagerholm-Sjöblom (Lib), Thommy Fagerholm (C) och Runar Karlsson (C).
– Det vore bra om Saltviks kommun skulle ta sitt ansvar. På så sätt kan man visa att man är en självständig kommun. Det är en styrka om kommunen kan ta ett beslut och göra det här, sade Runar Karlsson.
Broschyr
Ett gediget material har tagits fram av kommunen och det fick beröm. Men Runa-Lisa Jansson efterfrågade en broschyr som skulle gå till flyktingarna. Broschyren skulle innehålla information om Saltvik och också ta upp vilka krav som ställs på flyktingarna.
– Det skulle jag själv vilja ha om jag var flykting eller flyttar någonstans.
– Vi kan inte skicka ut broschyrer till hela världen. Men när de kommer ska vi ha beredskap, vi ska ta emot dem och bete oss som folk. Vi ska ha familj som stödjer och som är med dem dygnet runt i börja, sade Thommy Fagerholm.
Omröstningen slutade 13-2 där samtliga utom Runa-Lisa Jansson (Ob) och Janice Holmström (Ob) röstade för kommunstyrelsens förlag att ta emot en familj kvotflyktingar om max fem personer under hösten 2016.
Petra Dahlgren