En man råkade ut för tre trafikolyckor åren 2001, 2002 och 2008. Vid den första olyckan fick han en hjärn- och nackskada som förvärrades av de efterföljande händelserna.
Mannen har legat i en tvist med Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag (Ömsen) om vilken försäkringsersättning han har rätt till. Enligt regelverket ska den motsvara den inkomstförlust den skadade har lidit, samt baseras på den genomsnittsinkomst som personer med motsvarande examen har. I det här fallet menar mannens juridiska företrädare att effekterna av hjärnskadan hindrat honom från att fullfölja sina studier. Om han hade studerat klart och fullföljt sin karriärplan hade han i dag haft en beräknad inkomst på 5.549 euro i månaden.
Ömsen medger att skadorna varit svåra. Men man ifrågasätter att hjärn- och nackskadan varit orsaken till de avbrutna studierna. Oavsett anser man att ersättningen han begär är för hög, enligt deras beräkningar hade han i dag haft en beräknad inkomst på 3.250 euro i månaden.
Ärendet avgjordes till viss del första gången för flera år sedan i både tings- och hovrätt, men när trafikskadenämnden senare kom fram till ett motsatt resultat jämfört med i domstolarna, kände sig mannen tvungen att inkomma med ett nytt käromål till tingsrätten.
Där yrkade han bland annat på högre ersättning för bestående lyte samt förhöjd ersättning för den inkomst han skulle ha haft fram till sin pension om han varit arbetsför. Ömsen har beviljat invalidpension, men ifrågasätter i sin tur nivån för ersättningarna mannen yrkar på samt tidpunkten från när de skulle vara berättigade.
Besvär till hovrätten
Ålands tingsrätt avgjorde käromålet i oktober 2020 genom att i sitt domslut höja ersättningsnivåerna för bestående men och inkomstförlust. I domen fastställde man bland annat att Ömsen skulle ersätta mannen med 46.280 euro för bestående lyte och men samt ersätta inkomstförlust på 3.992 euro i månaden fram tills dess att mannen uppnår 65 års ålder och därefter 60 procent av beloppet. Till detta tillkom dröjsmålsränta.
Båda parter besvärade sig till Åbo hovrätt som avgjorde ärendet förra veckan. Mannen yrkade att hans käromål skulle bifallas i sin helhet, framför allt att Ömsen skulle dömas att ersätta hans rättegångskostnader i båda instanser. Ömsen å sin sida yrkade att mannens käromål i sin helhet förkastas och att han står för rättegångskostnaderna.
Försäkringsbolaget hävdade i sitt besvär bland annat att mannens hälsotillstånd och hjärnskada till följd av trafikolyckorna inte varit orsaken till att han inte klarat av att slutföra sina studier. Studierna avbröts 2005 och den tredje olyckan – som delvis förvärrade hälsotillståndet – skedde först tre år senare. Man ansåg att den av tingsrätten fastslagna inkomstnivån var för hög.
Måste stå för rättegångar
Hovrätten omfattar stora delar av tingsrättens dom, men sänker inkomstförlustens belopp något till 3.900 euro i månaden. Domstolen anser också att mannen har rätt till dröjsmålsförhöjning på de belopp man tvistar om.
Mannen har, enligt hovrätten, vunnit ärendet till en övervägande del och därför finner man det skäligt att Ömsen ersätter två tredjedelar av mannens rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten, totalt drygt 30.000 euro.
Ömsen vill inte kommentera domen i det här läget.
– Vi har fått domen men ännu inte hunnit analysera den och rådgöra med vårt juridiska ombud. Därför är det inte möjligt att säga något i nuläget, säger Ömsens vd Thomas Lundberg.
Mannens juridiska ombud Marcus Måtar vill heller inte ge någon kommentar förrän domen har vunnit laga kraft, vilket den gör inom 60 dagar.