Jag har ödmjukt tagit emot förtroendeuppdraget som den nya förbundsordföranden för Natur och Miljö. Det är ett ärorikt uppdrag att få lotsa föreningen som sedan 1970 år har stått i den finska naturens tjänst och värnat om dess rättigheter. Vi har både nya och gamla styrelsemedlemmar, var och en med sin specifika expertis, som ska lotsa föreningen rätt de kommande tre åren. Vi har 19 lokalföreningar, med över 2.000 medlemmar, att stöda i deras arbete för värnandet om de lokala växterna, däggdjuren, sjöarna, träden, bergen, svamparna, mossorna, lavarna, insekterna, algerna, fiskarna, fytoplanktonen, fåglarna, kräldjuren med mera Alla har de rätt att leva och verka i sitt specifika habitat som de kallar sitt hem.
Utan våra medlemmar skulle vi heller inte vara en förening. Medlemmar som i vått och torrt har tagit strid och höjt sina egna röster för att basunera ut den finska naturens och moder jords budskap till förändring och stoppande av våra naturförluster. Vi måste se till att våra medlemmar har kvar den styrka som behövs och samtidigt se till att den stärks med nya medlemmar som är redo att, på frivillig basis, jobba för en beboelig planet. Vi har massor av kunskap i föreningen och den vill vi ta vara på och ge vidare till kommande generationer.
Föreningens hjärta ligger i vår personal, utan dem skulle vi inte ha den levande förening vi har i dag vilket ger oss möjligheten att verka i hela Svenskfinland. Naturskolornas lärare med sin passion för naturen. Hur ekologin, evolutionen och naturens kretslopp fungerar till vetgiriga och nyfikna barn som tar sin första promenad i skogens gläntor, fiskar upp den invasiva smörbulten, med smygande steg följer efter den stora tordyveln och emellanåt plumsar i ett kärr under naturleken. De finns där för att visa att lotsa barnen genom naturens under och källa till kunskap och inspiration.
För oss som blivit äldre ger personalen på kontoret oss alla möjligheter att påverka genom informationskampanjer, politisk påverkan, innehållsrika projekt, samarbeten med nordiska och internationella miljörörelser, talkon, naturvandringar, fågelskådningsexkursioner, restaureringsåtgärder och mycket mer. De hjälper oss att göra aktiva och hållbara val i vardagen och ser till att vi gemensamt kan känna oss trygga i vårt miljöarbete. Natur och Miljö är en miljöförening för alla generationer med ett brinnande engagemang för att göra Finland och jorden till en bättre plats att leva på. Där naturen får ta den plats den behöver, i både hjärta, vik och skogsbryn.
Det här är vad vi gör och det här är vad vi jobbar för.
Och vi måste fortsätta engagerat, effektivt och med en allt högre röst. Vi håller nämligen på att utarma en stor del av livet vi behöver för att kunna leva. Om hela världens befolkning levde som vi, i Finland, skulle vi behöva cirka fyra jordklot för att upprätthålla vår levnadsstandard. Enligt den senaste datan var Overshoot Day den 31 mars för Finlands del. Vi har bara ett jordklot och våra resurser för att upprätthålla liv blir mindre för var dag som går.
Vi har en rad utmaningar framför oss att lösa och vi är nu i det skedet av antropocen att vi måste påbörja anpassningen till ett förändrat och instabilt klimat. När vi gör det måste vi framför allt vara ödmjuka till våra medmänniskor och se till att alla har rättigheter till ett fullvärdigt liv under de förutsättningar vi står inför. Alla ska ha rätt att vara ledsna och vi ska ge utrymme till att svåra frågor ska få bearbetas. Vi ser det i dag med en ökad psykisk ohälsa bland våra unga som inte vet hur deras framtid ser ut för att vi som vuxna inte har tagit det ansvar som krävts av oss.
När vi tar oss vidare härifrån måste vi förstå en rad olika områden. Vi är medvetna om koldioxidutsläppen men vi har även metan- och lustgasutsläppen att beakta. Våra världshav tillsammans med Östersjön blir även de allt surare och de, som jordens lungor genom algerna, producerar en stor del av det syre vi konsumerar. Den biologiska mångfalden på både land och hav utarmas varje dag genom exploatering. Samtidigt som vi drabbas av allt värre extremväder. För att inte nämna krigen och konflikterna som slukar massiva resurser, människoliv, sorg och naturförluster. Resurser vi behöver för omställningen och ett rättvist, jämlikt och demokratiskt samhälle både lokalt, nationellt och internationellt.
Det finns ljusglimtar, vi har den kunskap som behövs på det lokala, nationella och internationella planet. Vi behöver bara samarbeta och inspireras av den kunskap som ursprungsbefolkningar sitter på och har suttit på i många generationer. En kunskap där vi värdesätter naturen för vad den är, dess rikedom och hur vi hållbart kan nyttja den samtidigt som vi bidrar till dess tillväxt. Många goda initiativ tas fram just nu världen över där framtidens jobb skapas för att restaurera, bevara och regenerera vår natur. En rörelse där samarbete är nyckeln och idéer kring fullvärdiga ekologiska liv som tar naturen i beaktande.
Vår ekonomi behöver inte kopplas till exploatering, den kan kopplas till ökande av ekosystem, skyddade områden och artmångfald. Det handlar bara om vad vi anser vara värdefullt. För om det är något som får ha evig tillväxt så är det jordens och arternas mångfald med dess multifunktionella ekosystem. Här får vi och bör vi skapa tillväxt. Då kan barnen som i dag påbörjar naturskolan bli framtidens planetskötare.
Joel Lindholm
Ordförande för Natur och Miljö