IFK Mariehamns plats i högsta fotbollsligan och dess stora betydelse för hela det åländska samhället har de senaste veckorna beskrivits av många och ur flera olika vinklar. Den offentliga bilden saknar förståeligt nog en del av de ingredienser som är otroligt värdefulla för föreningens barn- och ungdomsverksamhet. När vi från insidan av föreningen försöker komplettera bilden så vill vi framför allt lyfta fram de här sakerna.
Den mest synliga effekten av ligafotbollen i Mariehamn är utvecklingen av fotbollens fysiska förutsättningar i Mariehamn. Tack vare ligalicensens kravställning på hemmaarena och träningsplaner så har vi i Mariehamn numera ett fantastiskt fint fotbollscentrum mitt i stan. Anläggningen har genomgående förverkligats som ett utmärkt samarbete mellan Mariehamns stad, landskapsregeringen, sponsorer, Finlands Fotbollsförbund och klubben IFK.
Ta en tur till arenan nu en mörk novemberkväll så har du möjlighet att se båda planerna bada i ljus upplysta av strålkastarna och fulla av sprudlande aktivitet. Ofta kan det vara upp till åtta olika träningsgrupper där samtidigt som delar på utrymmet. Du ser fem-sex-åringar jaga efter bollen på sin fjärdedel av planen medan F15 tränar uppspel på sin halva. Småknattarna samsas med tonåringarna, flickorna med pojkarna. Planerna vid WHA är välutnyttjade, tillgängliga och en ständig mötesplats för de åländska ligalagen och juniorerna. Det är ytterst få ligaarenor på andra orter som ger möjlighet för småknattar att springa omkring på en huvudarena och vara kompisar med sina idoler, ligaspelarna.
Fotbollscentret mitt i stan har även förstärkt Mariehamn som destination för idrottsturism. Lågsäsongsprodukten fotbollsturneringar har repat sig mer än väl efter pandemiåren och ligger åter på de historiska toppnoteringarna. För flaggskeppet Alandia Cup 2024 siktar vi på 120 deltagande lag vilket i sådana fall blir en ny toppnotering.
Turneringsverksamheten är en win-win-situation för hela det åländska samhället. Högt utnyttjande av befintliga arenor. Rederierna, hotellen och restaurangerna får en hel del aktivitet under lågsäsongen. De gästande lagen som bor centralt i Mariehamn är oerhört imponerade av att allt ligger på promenadavstånd, matchplanen, badhuset och de olika museerna.
De åländska lagen erbjuds många möjligheter att mäta sig med icke åländska lag på hemmaplan. För oss som arrangör är turneringsverksamheten återigen föreningens största intäktskälla tack var en stark ideell insats av föräldrar och barn.
Fotbollskulturen, organisationen, kunskapsnivån och självkänslan inom klubben och på hela Åland har tagit stora steg jämfört med före ligatiden. Tack vare de högt ställda kraven från ligalicensen ekonomiskt, organisationsmässigt samt framför allt sportsligt har det drivit fram en fortgående utveckling inom hela klubben. Krav och förväntningar som kan kännas främmande för de som fortfarande lever kvar på den gamla goda division 3-nivån.
Efter både IFK:s och Ålands Uniteds långa sejourer i högsta ligan ser vi nu en hel del tidigare elitspelare både som tränare, ledare och engagerade föräldrar i verksamheten. Det förstärker och breddar den idrottsliga kulturen ytterligare ett snäpp och garanterar nivån många år framåt.
Organisationsmässigt har vi lyckats skapa ett starkt kompetenscenter på WHA med en grupp anställda, högutbildade och moderna tränare med goda kontakter utanför Åland. Där träffas de, lägger upp strategier, utmanar varandra och tänjer gränserna. Det viktigaste är att ha en positiv aktiv attityd att försöka bli lite bättre varje dag. Gruppdynamiken skapar ett starkt momentum framåt och samtidigt ett viktigt stöd när allting inte fungerar som på Strömsö.
Den mest påtagliga och omedelbara effekten för föreningens barn- och ungdomsverksamhet vid ligaplatsens vara eller icke vara är dock krasst ekonomisk. Om IFK förlorat kvalmatchen mot IF Gnistan den 28 oktober hade föreningen direkt tappat intäkter på 70.000 euro för säsongen 2024. Pengar som vi tack vare IFK:s ligaplats erhåller från UEFA:s solidaritetsersättning för att användas inom ungdomsverksamheten.
Beloppet motsvarar tio procent av våra intäkter, men är rena ”nettopengar” – så effekten är stor. Om vi tappar den intäkten behöver vi anpassa verksamheten på ett långsiktigt hållbart sätt. Roligast är det naturligtvis att kunna öka övriga intäkter, men det är oftast inte alldeles lätt och då återstår att slimma utgifterna.
Styrelsen hade ett färdigt inbokat styrelsemöte onsdag morron, några dagar efter kvalmatchen. En agenda med två olika beslutsförslag beroende på matchresultatet. Det blev ett ganska avslappnat och positivt möte som ni förstår, med enkla beslut.
Mikael Granskog