Opinionsnämnden för massmedier anser att tidningen Nya Åland bröt mot en journalistisk regel i samband med en publicering i april 2022 om dålig stämning och dåligt ledarskap vid redaktionen för Ålands Radio och TV. Tidningen får en anmärkning för detta.
Anmälaren är den tidigare redaktionschefen vid Ålands radio och tv.
Så här skriver Opinionsnämnden i sitt utlåtande:
”Opinionsnämnden konstaterar att de påståenden som framförts i artiklarna orsakade anmälaren mycket negativ publicitet i hennes yrkesroll. Tidningen erbjöd dock inte en genuin möjlighet till samtidigt hörande, utan hade bara via mellanhänder förmedlat meddelanden om den aktuella artikeln till anmälaren i olika skeden av processen. Opinionsnämnden konstaterar att tidningen borde ha kontaktat anmälaren direkt för att säkerställa ett samtidigt hörande.
Tidningen hörde anmälaren, som hade blivit föremål för mycket negativ publicitet, i efterhand genom att publicera hennes eget ställningstagande samt en intervju där anmälaren fick dementera de påståenden som framförts om henne. Tidningen publicerade också hela artikelserien tillsammans med hörandet av anmälaren på sin webbplats så att materialet var öppet för alla att läsa. Det här var inte tillräckligt för att korrigera försummelsen av samtidigt hörande.
Opinionsnämnden för massmedier anser att Nya Åland har brutit mot punkt 21 i Journalistreglerna och ger tidningen en anmärkning.”
Nämnden skriver vidare i utlåtandet att det fanns grunder att berätta om problemen med arbetsklimatet som förekommit på radion, samt att det inte finns tecken på missbruk av journalistens ställning.
Punkt 21 i journalistreglerna:
Om journalister framställer information om en klart identifierbar persons eller parts agerande och därmed ger denna en mycket negativ publicitet, ska de ge föremålet för kritiken möjlighet att framföra sin egen syn redan i samma sammanhang.