När landskapsregeringen (LR) presenterade sin budget för två veckor sedan stod det klart att man föreslår en halv miljon euro för att inleda geologiska undersökningar av berggrunden där en eventuell tunnel mellan fasta Åland och Föglö kan byggas.
Men regeringen var inte enig. Centerns fyra ministrar röstade för, Obundna och Moderaternas tre röstade emot. Risken är därmed stor att Centern kommer behöva andra partiers stöd för att få pengar till provborrningar.
Liberalerna har givit intryck under året att vara delade i frågan, där framför allt Rainer Juslin men även John Holmberg varit positiva till tunneln, medan resten av lagtingsgruppen varit mer tveksam. I en av partiets sex samlingsmotioner till budgeten har partiet dock enats.
Vill pressa LR
Liberalerna skriver: ”Anslaget för de geologiska utredningarna villkoras och tillgängliggörs först efter att omställningsplanen för skärgårdstrafiken presenterats för och godkänts av lagtinget. Ett frigörande av anslaget förutsätter tydliga skrivningar om att skärgårdstrafikens framtida upplägg utgår från en fast förbindelse till Föglö och en hamnanläggning i Östra Föglö varifrån trafiken leds vidare ut i skärgården”.
– Vi ser det på det sättet att vi vill pressa LR till att leverera ett meddelande om skärgårdstrafiken ganska snart, i den bästa av världar inom kort. Men något sådant får vi inte. LR har begärt en ny utredning av ett svenskt företag med deadline vid nyår, säger Rainer Juslin som är förste undertecknare av motionen.
Ni skriver att tunneln ska vara en väsentlig del av lösningen för skärgårdstrafiken, vad innebär det?
– Jag har noterat de senaste åren att folk tror att tunneln ska byggas för 500 Föglöbor, så är det inte. Den är en del av ett större trafiksystem som vi hoppas att LR ska presentera där tunneln byggs för att leda trafik vidare till Kökar, Sottunga och norra skärgården, säger Rainer Juslin.
Blandade oppositionssvar
Bland övriga oppositionspartier är inställningen till tunneln blandad. Såväl Ålands framtid som Åländsk demokrati säger ja till provborrningar, medan både Socialdemokraterna och Hållbart initiativ säger nej.
För lantrådet Veronica Thörnroos, som när Ålandstidningen når henne inte hunnit ta del av budgetmotionerna, innebär Liberalernas motion trots allt en öppning. Hon säger att infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) arbetar med det omställningsmeddelade som Liberalerna efterfrågar, och att det inte är ”någon omöjlighet” att det kommer före årsskiftet.
Hon öppnar också för en diskussion med Liberalerna, vid sidan av budgetdebatten.
– Jag ser ingen omöjlighet i det, men jag kan förstås bara prata för Centern. Vi har sagt att när det gäller skärgårdstrafiken bör man hitta breda parlamentariska lösningar. Finns det intresse från Liberalerna att komma med i en diskussion är det rimligt att man tar en sådan. Detta utan att jag har hunnit läsa vad de skriver i budgetmotionen, säger lantrådet.
Försiktigt skeptisk
Liberalernas gruppledare i lagtinget, Ingrid Zetterman, avfärdar inte inviten från lantrådet, men förhåller sig försiktigt skeptisk.
– Det var trevligt, och inte säger vi nej till en utsträckt hand. Men det börjar bli lite i elfte timmen, så här i slutet av mandatperioden, säger Zetterman.
Hon vill också ha tydliga besked från regeringen om man verkligen står bakom tunnelplanerna.
– Vi vill veta om den genuina avsikten är att gå vidare. Samtidigt hör vi snack i korridorerna, och vice lantrådet (Harry Jansson (C), reds. anm.) sa att projektet syftar till att lägga tunneln på hyllan.
Förväntar sig stöd
Huruvida de två andra regeringspartierna, Obunden samling och Moderaterna, kommer att rösta för eller emot tunnelpengar är ännu oklart.
– Vi har inte haft den diskussionen. Men jag förväntar mig att man stöder den linje som LR företräder. Men skärgårdstrafikfrågorna är väldigt komplicerade och vi behöver ha en gemensam diskussion mellan regeringspartierna, säger Veronica Thörnroos.
Om regeringspartierna röstar olika i fråga om tunnelpengar, innebär det att regeringen spricker?
– Det tror jag inte att den gör. Det vore inte ansvarsfullt, utan då får vi ta en diskussion om hur vi tar det vidare. Men att spekulera om det innan vi har efterhört vad lagtinget tycker är för tidigt, säger lantrådet.
Lagtinget inleder budgetdebatten i dag klockan 13.