Socialdemokraterna har under de senaste åren inte varit sena med att påpeka avsaknaden av riktning och stora reformer när Veronica Thörnroos regering presenterat sina budgetar, och i år är inget undantag.
– Lantrådet började budgetpresentationen med att säga att det inte är någon valbudget. Men det är precis vad det är. Jag ser inte en enda millimeter av den här budgeten som skulle vara jobbig för Centern att hantera. Man har verkligen släppt på alla tyglar samtidigt som man inte har med en enda reform, säger Nina Fellman.
Vad gäller underskottet konstaterar hon att det i oroliga tider inte är konstigt för landskapsregeringen att lätta på trycket. Åland har än så länge råd.
– Men att göra det samtidigt som man inte har en enda tanke på hur kostnaderna ska hanteras i framtiden är märkligt.
”Finns ingenting”
Nina Fellman menar också att budgetförslaget till stor del är ”business as usual”. Det är tjänstemännen som lagt kursen i avsaknad av politisk riktning.
– Vi har väldigt kompetenta tjänstemän som sköter sitt jobb. Den åländska ekonomin kommer rulla vidare, men på de områden där det hade behövts en politisk bedömning finns ingenting.
Hon är positiv till grundavdraget, men frågar sig om kommunerna borde kompenseras som om det vore ett nollsummespel. Kritisk är hon bland annat till utökning av antalet årsverken, och till att kansliministerns budskap om det nu inte behövs någon kriskommunlag eftersom kommunerna får mera pengar.
– Det är en jättesvår fråga för Centern. Med lagförslaget skulle Centern ha skapat kriskommuner och det vill man inte ta inför ett val. Så vi kommer inte att få någon sådan lagstiftning på plats.
Efterfrågar långsiktighet
När det gäller inbesparingar är Nina Fellman också tydlig med att hon inte efterfrågar snabba och plötsliga inbesparingar.
– Det är ett dåligt exempel på att vara sparsam. Ett bättre exempel är hur ÅHS jobbar långsiktigt för att hålla ihop det. Men i den här budgeten har man som sagt släppt alla ambitioner på att göra någonting.
Hon passar också på att konstatera att Centern nu försöker komma undan i tunnelfrågan.
– Vi vet att det inte blir någon tunnel. Men Centern har nu drivit det så långt att man föreslår geologiska undersökningar samtidigt som man vet att det inte finns en majoritet för att göra det. De försöker äta kakan och ha den kvar.
Katrin Sjögren, partiledare för Liberalerna, inleder med att konstatera att budgetförslaget innehåller flera positiva förändringar som Liberalerna varit med och drivit. Hon nämner bland annat kostnadsfritt gymnasium, fritidssysselsättningar inom fritid och kultur, folkhälsostrategin och folkhögskolans framtid.
– Men när jag funderar kring de stora politiska linjedragningarna tycker jag att det finns väldigt många frågor och väldigt få svar. Vad ska hända med kommunerna, skärgårdstrafiken och Åda?
Det som i sammanhanget mest oroar henne är ändå landskapets ekonomi.
– Landskapsregeringen presenterar en budget med ett underskott på nästan 19 miljoner euro trots att skatteintäkterna ökar med 15 miljoner euro. Man har 40 fler årsverken och ökar köptjänsterna i ett läge där vi har inflation och går in i en lågkonjunktur. Jag är mycket oroad över landskapets ekonomi.
En politisk teater
Katrin Sjögren är också frågande kring de Paf-medel som landskapsregeringen nu för raka vägen in i budgeten och som ska användas för vissa internhyror, tryggande av vattenförsörjning och vattenförbättrande åtgärder, äldreomsorgsinvesteringar samt e-förvaltningsprojekt.
Om kriskommunlagen säger hon att landskapsregeringen nu försöker dra ut på saken, och partiet är inte heller nöjt med satsningarna inom digitalisering.
– Jag kan avsluta med skärgårdstrafiken som har varit ett sorgebarn från början till slut. Det är inget annat än politisk teater att man inom landskapsregeringen röstar om borrningsundersökningar trots att man inte har någon majoritet i lagtinget.
Åländsk demokratis Stephan Toivonen följde under måndagen landskapsregeringens presentation av budgetförslaget till 2023, men har inte själv närmare bekantat sig med den 233 sidor långa budgeten.
– Jag tycker inte att det är någon stor dramatik i den här budgeten. Jag tror andra kommer att klaga, men med tanke på pandemier och krig hade jag inte förväntat mig mer, säger han.
Han är positiv till det justerade grundavdraget och till att landskapsregeringen vill satsa mer på miljö och mindre på klimat.
– Ordet ”klimat” nämndes endast en gång under presskonferensen. Det är bra eftersom vi anser att Åland inte kan påverka klimatet. Miljön kan vi däremot påverka och den ska vi också satsa på.
Alfons Röblom, talesperson för Hållbart initiativ, lyfter bland annat frågan om havsbaserad vindkraft, vattenvårdsprojekt, landskapsborgen för energieffektiviseringsåtgärder och omorganiseringen av miljö- och energifrågorna som nu ska hanteras under samma administrativa enhet.
– Det är några saker som vi var med och förde fram och som vi är positiva till att finns med.
Däremot anser partiet fortfarande att landskapsregeringen saknar ett mer omfattande strategiskt angreppssätt kring klimatpolitiken.
– Klimatlagen nämns några gånger men landskapsregeringen konstaterar bara att det finns en promemoria som överförts till lagberedningen. Man tar inte chansen att närmare definiera hur arbetet ska framskrida.
Behövs helhetsgrepp
Om underskottet på 18,8 miljoner euro säger Alfons Röblom att partiet önskar landskapsregeringen lycka till i implementerandet av ett nytt finanspolitiskt ramverk.
– Det är viktigt med långsiktighet i den ekonomiska politiken. Det går inte att stirra sig blind på siffrorna och bedömningen är att ett nytt finanspolitiskt ramverk skulle kunna åtgärda underskottet på sikt.
Han säger att man från partiet ställer sig frågande till strategin för skärgårdstrafiken.
– Landskapsregeringen verkar inte ha ett grepp om hur den ska utvecklas. Vi behöver få omställningsplanen på plats, en karta och ritning kring hur allt ska läggas upp. Men nu ser vi mitt i allt en Prästösundsbro ploppa upp i budgeten samtidigt som landskapsregeringen vill börja provborra innan lagtinget fått ta ställning till ett tunnelmeddelande. Man lägger takplattor på garaget innan man vet hur huset ska se ut och vi ställer oss frågande till hur allt ska gå ihop i slutändan.
Hållbart initiativ hade också gärna sett en högre investeringstakt inom naturskyddet.
– Och snabbare åtgärder för att förbättra kollektivtrafiken. En snabbare och tätare turlista och ökad tillgänglighet kunde ha varit en konkret åtgärd för att minska kostnadstrycket på åländska barnfamiljer i det här läget.