Gör om och gör rätt. Det var uppmaningen från flera oppositionspolitiker när lagtinget behandlade förslaget till ny radio- och tevelag. De invänder mot att målen i det mediepolitiska programmet som är på gång inte genomsyrar lagen.
POLITIK De flesta är överens om att det har blivit tokigt. När lagtinget nu ska behandla förslaget till en radio- och tevelag gör de det utan att det mediepolitiska programmet är klart. Det är därför heller inte klart hur landskapsregeringen vill lösa en rad angelägna mediepolitiska frågor.
Det mesta talar i stället för att lagen kommer att behöva ändras igen för att passa de åländska målen, kanske redan i höst.
Böter väntar
Orsaken till att det brådskar är att lagen är en tillämpning av ett EU-direktiv. Åland är redan sena med att implementera direktivet i sin lagstiftning. Därför väntar EU-böter om lagtinget inte säger ja till lagförslaget.
Lagtingsledamot Barbro Sundback tycker att landskapet ska ta risken. Hon ser hellre en komplett lagtext från början.
-Vi har flera viktiga frågor att lösa. För mig är den viktigaste om Ålands radio och teve verkligen ska äga masten i Smedsböle. Som jag ser det borde det vara en skild ägare så att Ålands radio och de privata aktörerna konkurrerar på lika villkor.
Sundback fick understöd av Danne Sundman (Ob) när hon tyckte att lagtinget skulle vänta med behandlingen av lagen tills det mediepolitiska programmet var klart.
Vill klubba
En annan fråga att reda ut är finansieringen av Ålands radio och teves verksamhet. Ska det ske genom licens eller en allmän medieavgift? I lagförslaget står det att tevelicensen ska kvarstå, något som Fredrik Karlström (Ob) ifrågasatte.
-Samtidigt vet vi att regeringspartierna var överens om en medieavgift, men sen backade Liberalerna, så var står vi? undrade han.
Olof Erland (Lib) svarade att det är frågor som kulturutskottet kan arbeta med när lagen nu förs dit.
Centern och Liberalerna var i alla fall helt överens om att lagen måste klubbas så att det inte blir EU-böter.
Tone Nordling