Högteknologibolaget Optinova inleder nu arbetet med fas ett av den planerade om- och utbyggnaden av fabriken i Godby. Syftet är att öka produktionsytan, modernisera fabriken samt göra den mer hållbar genom lägre energiförbrukning, minskad vattenanvändning och förbättrad arbetsmiljö.
– Tack vare att vi levererar hög kvalitet i hela kedjan så kan vi växa globalt. Våra kunder tillhör de allra största i sina branscher och de har en god utveckling, förklarar Anders Wiklund.
Förutom inom medicinteknik finns kunderna i bil- och flygindustrin, inom telekom och energisektorn.
– Vårt gäng gör ett bra jobb och tillsammans har vi skapat förutsättningar för den här tillväxten. Vi drar också nytta av övergången till miljöbilar och en ny energigeneration. Det behövs mera avancerade produkter inom exempelvis fiberoptik, laddkablar och värmeväxlare.
Effektivare fabriker
Han säger att det också är ett förtroende från ägarna, Eriksson Capital, att kunna satsa vidare på Åland som en hörnsten i företagets globala produktion.
– Avsikten är inte att öka antalet anställda, utan ökad omsättning och lönsamhet ska nås genom att vi blir effektivare.
I Godby ska en ny produktionshall på 2.000 kvadratmeter byggas. Den beräknas vara klar nästa vår. Till det kommer investeringar i nya produktionslinjer med automation och digitalisering. Projektet budgeteras totalt till fem miljoner euro.
– Nu måste vi ta nästa steg för att öka produktionen. Spaden sätts i jorden redan i juni, så snart slutförhandlingarna med entreprenörerna är klara, säger Anders Wiklund.
Har ni fått många anbud på bygget?
– Det kom tillräckligt för att vi skulle kunna fatta beslut, men vi hade gärna sett ännu fler.
Sparar resurser
Investeringarna i hållbarhet kommer bland annat att medföra minskad vattenförbrukning med 10.000 kubikmeter per år, vilket motsvarar cirka 100 hushåll. Fabrikens energiförbrukning beräknas sjunka med hälften, delvis genom att använda solceller som energikälla.
– Vi tror starkt på Optinova och våra fabriker på Åland. och känner oss mogna att fortsätta investera i högteknologisk produktion på Åland. Det sker med stort hållbarhetsfokus genom utveckling av personal och processer, säger Rebecka Eriksson, vice vd på Eriksson Capital i ett pressmeddelande.
Jomala byggs ut
Om bolagets expansionsplan för Godby samt utbyggnaden av fabriken i Jomala förverkligas, väntas hela satsningen ligga på 12-15 miljoner euro de kommande åren.
– Vi har beslutat inleda detaljprojekteringen av Jomalafabriken och vi räknar med att kunna börja bygga i början av 2020, säger Anders Wiklund.
Han framhåller att personalen är den viktigaste tillgången.
– Det är mycket kunskapsintensivt arbete och det är viktigt att behålla kompetensen. Åland behöver högteknologisk produktion som bidrar till ökad BNP.
Jonny Mattsson