Förra året vände sig Ålands vatten till landskapsregeringen (LR) med en finansieringsförfrågan om att bygga ett nytt vattenverk. En utredning av konsulten Ulf Eriksson från 2022, beställd av Ålands vatten, visade att dricksvattentäkterna närmar sig sin kapacitetsgräns samtidigt som behovet av dricksvatten och reservkapacitet ökar.
Utredningen, som kostade 100 000 euro, visade att Östersjön är den bästa källan för att hämta vatten. Kostnaden för att bygga vattenverket beräknas till mellan 40 och 50 miljoner euro.
Bild
Nu tillsätter LR en arbetsgrupp för att skapa en vattenförsörjningsplan som ska föreslå hur man kan säkerställa en hållbar och säker vattenförsörjning på hela Åland fram till 2050. Arbetsgruppen kommer att bestå av två till tre personer från miljöbyrån och det ska även anlitas extern konsulthjälp. Referensgruppen ska inkludera kommuner och vattenbolag, inklusive Ålands vatten som försörjer cirka 75 procent av ålänningarna med vatten. LR har budgeterat 50.000 euro för arbetet med vattenförsörjningsplanen under 2024, och planen ska vara klar i slutet av 2025.
Miljoninvestering
Diskussioner har förts om att använda Ålands största insjö, Östra kyrksundet, som dricksvattentäkt. Men enligt utredningen från 2022 innehåller vattnet för mycket mangan och järn för att det över huvud taget ska vara möjligt.
– Det kan vara bra med en andra bedömning, men vi är ganska säkra på att det inte kommer att fungera, säger Ålands vattens vd Sölve Högman.
Miljöminister Jesper Josefsson (C) är medveten om att Östra kyrksundet har dömts ut i den tidigare utredningen, men förklarar varför LR vill göra en ny bedömning:
– Eftersom det handlar om stora investeringar i miljonklassen är det viktigt att få ett andra utlåtande. Därefter får vi ta ställning till om det bästa är en anläggning för rening av havsvatten eller om det är möjligt att använda våra sjöar.
Sölve Högman ser positivt på LR:s projekt.
– Det är bra att arbetet går vidare, vi hjälper gärna till. Som jag har förstått kommer man också att använda den tidigare utredningen som grund, säger han.