De nordiska parlamentens sekretariat har sedan många år utbytt erfarenheter i en organiserad form som kallas ”Formalians vänner”. För några år sedan började lagtingets direktör, Susanne Eriksson, att fundera på om det inte vore bra om också utskottens sekretariat skulle kunna träffas på samma sätt.
– Det hade pratats om det många gånger att man borde göra det, men då tänkte jag att ”man” får bli jag, säger Susanne Eriksson.
Under måndagen träffades så ”Utskottsformalians vänner” för första gången i lagtinget med deltagare från samtliga nordiska länder.
– Vi har haft tre områden vi talat om; utskottens organisation, utskottsarbetets natur och sekretariaten.
Skiljer mellan parlamenten
I lagtingets foajé träffar vi några av de tjänstemän som rest till Åland för den första träffen. De säger att det varit intressant att samtala med andra som jobbar inom samma område och jämföra förutsättningarna för sina arbeten.
– Den största skillnaden är nog hur stor egen roll utskotten har, om man får ta egna initiativ eller inte. Vi är alla väletablerade demokratier men har olika sätt att utföra arbetet, säger Mika Boedeker, utskottsråd i finska riksdagen.
– Vi har till exempel mindre möjligheter till det, säger Marit Halleraker, kommittésekreterare i norska Stortinget.
I det nordiska samarbetet talas det ofta om att det vore önskvärt att samarbetet fördjupades, inte minst har de tongångarna stärkts efter pandemin. Men att det skulle innebära att parlamentens arbetssätt och kulturer behöver strömlinjeformas tror inte utskottstjänstemännen på besök i Mariehamn.
– Jag tror inte att det handlar om att ändra traditionen i våra demokratier, säger Lis Rasmussen från danska Folketinget.
Spelar stor roll
Tjänstemännen i parlamenten syns sällan, men deras arbete har stor betydelse för den politiska processen. Det är de som håller ordning på formalia och ser till att beslut tas på rätt sätt.
Skulle politikerna klara sig om ni bara reste er och gick hem?
– Nej! säger församlingen i en röst men också med höga skratt.
– Det blir nog bäst med både politiker och tjänstemän, konstaterar Susanne Eriksson.
Samtliga intygar också att det är trevligt att få chansen att utbyta erfarenheter med andra som arbetar i parlamentariska utskott, något de inte får chansen att göra speciellt ofta.
– Det är positivt att få tala med personer som jobbar med samma som man själv, säger Lisa Gunnfors som arbetar i den svenska riksdagen.
Är det här lite av det politiska arbetets nördklubb?
– Ja, svarar flera stycken med nya skratt.
För att vara politikens osynliga, nördiga arbetsmyror tycks utskottstjänstemännen ha roligt tillsammans när Utskottsformalians vänner för första gången träffas. Under måndagskvällen fortsatte utbytet vid en middag på Föglö. Tanken är nu att utbytet ska fortsätta.