I september 2016 skrev Ålandstidningen om en bil som blivit lämnad på kommunal väg i Jomala. Boende i närheten hade hört av sig till kommunen om att få bilen flyttad, men förflyttningen har ännu inte skett.
Michael Lindbäck, teknisk chef i Jomala, meddelar att det är på grund av formaliteter det har dragit ut på tiden och att det nyligen blivit klart att de kan flytta bilen.
– Vi har kommit så långt nu att den ska flyttas undan. För mig är det viktigt att den kommer bort, det har tagit mera tid i anspråk än vad bilen är värd, berättar han.
På Åland saknas en lag för att ge kommuner befogenheter att forsla bort övergivna bilar, en lag som dock finns i Finland. För att kunna flytta en bil utan ägarens tillstånd krävs det ett tillstånd från polisen eller att bilen klassas som en skrotbil.
Ifall ägaren inte går att kontakta eller inte agerar faller kostnaden för bortforslande i det fallet på kommunen.
Efterlyser ännu lag
– Det finns en problematik med detta då det saknas en lag, säger kommissarie Lars-Ove Styrström.
Lagen som kan tillåta att en utomstående, i detta fall kommunen, forslar bort bilen utan tillstånd är lagen om Skydd av miljön, renhållning, naturvård och jakt. För bortforsling krävs då att bilen klassas som en skrotbil, vilket kan vara svårt att definiera.
– Det finns också regler för bortforsling av felparkerat fordon men då förutsätter det att bilen är felparkerad.
Problemet med övergivna bilar är inte stort men det förekommer, berättar Styrström. Det är i första hand kommunens ansvar att se till att fordonet flyttas om dess placering möts av klagomål.
En av orsakerna till att det finns en del lämnade fordon som står kvar länge trots klagomål tror Lars-Ole Styrström att kan vara just bristen på en tydlig lag.
– Jag förmodar att det är en av orsakerna.
För den som på eget initiativ forslar bort en bil kan det bli kostsamt. Den som förflyttar fordonet utan tillstånd ansvarar då för fordonet under förflyttningen och på platsen där fordonet sedan förvaras.
Dumpade bilar på Nabben
På parkeringen vid Nabben i Mariehamn så finns tre bilar som alla definierats av markavdelningen som skrotbilar.
– Om en bil är i körbart skick och korrekt parkerad finns det inte mycket vi kan göra. Är bilen i stället i dåligt skick och kan definieras som skrotbil upprättar vi en anmälan till renhållningsmyndigheten, i detta fall Mise. Vi har ingen möjlighet att göra något annat än det, berättar Stefan Nordas vid Mariehamns stads markavdelning.
Då en tidigare ordningstadga tagits bort rörande förflyttande av skrotbilar har ansvarsområdet i sin helhet tillfallit Mise. Stadgan togs bort med hänvisning till att det fanns en lag som berörde detta, lagen om Skydd av miljön, renhållning, naturvård och jakt.
– Jag tycker det skulle kunna vara så att man kan forsla bort uppställda eller avregistrerade bilar från vår sida, vi är ganska låsta i dag, säger Nordas.
Mises ansvar
När Mise får in en anmälan om en övergiven bil görs en första bedömning på hur dåligt skick fordonet är i. Därefter ska ägaren hittas, ge respons och skriva under tillåtelse för bortforsling.
Verksamhetsledaren Sofie Dahlsten håller med om att det är en lång procedur men att Mise och landskapet jobbar på att förändra förfarandet kring bortforslandet för att göra det mer effektivt.
– Det är en aktiv process, vi ska ha ett möte inom februari säger Dahlsten.
Även Mise är låsta av att det krävs en underskrift av ägaren till bilen innan den kan bortforslas, oberoende om det är en skrotbil eller ej.
– Sen är det ofta en subjektiv bedömning, det myndigheten tycker är en skrotbil behöver inte ägaren hålla med om.
När bilarna blir bortforslade förs de till en uppställningsplats som Mise tillhandahåller och ägaren till bilen får en faktura för tiden som fordonet står där.
– Mötet handlar om att kunna snabba upp processen för att forsla bort bilarna till uppställningsplatsen genom en lagförändring som är på gång. Men det är fortfarande en myndighetshantering och ägarna ska ha tid att säga sitt.
Bilarnas öde
Skrotbilen i Jomala kommer att forslas bort vilken dag som helst, meddelar Dahlsten. Gällande bilarna på Nabben så avlöser bilarna ofta varandra men hittils har en av bilarna blivit inspekterade och inväntar respons från ägaren.
– I snitt tar det två till sju månader beroende på ägarens respons, det finns ofta någon problematik bakom det hela mera än lathet.
Alexandra Gäddnäs