Hur ska man använda stor eller liten bokstav, förkortningar och punkter? Att skriva rätt är inte alltid lätt. Lärarnas utmaning är att lära eleverna att uttrycka sig korrekt, och samtidigt få dem att hitta glädjen i att skriva.
Övernäs är en av nio utvalda skolor i ”Skrivande skola”, ett skrivpedagogiskt projekt för hela Svenskfinland som främst har riktat sig till årskurserna 7-9.
Projektet har pågått i tre år, och när Övernäs nu gick i mål firades det med en lansering av den produkt som lärarna har arbetat fram tillsammans med projektledaren Annette Kronholm. Det är en digital verktygsback som innehåller mallar och checklistor för att underlätta skrivandet för eleverna. Även om projektet har vänt sig till högstadiet har alla elever på skolan tillgång till verktygsbacken.
Skolans 460 elever samlades på på tisdagsmorgonen i Idrottsgården för en ceremoni där det klipptes band, bjöds på livemusik och tal av Mariehamns bildningschef Mikael Rosbäck.
– Skriftspråket har förändrat människan. Utan det skulle vi inte ha litteratur eller vetenskap, kanske inte ens skola. Det gör att vi kan lagra och sprida information. I dag lanseras verktygsbacken, ett hjälpmedel för er att skriva. Nu skulle jag vilja att ni applåderar er själva, säger han.
Därefter är det dags för ett uppträdande av rockbandet EEVA, bestående av eleverna Elliot Lindberg, Emil Johansson, Viggo Nyström och Alberto Gerbasi.
– Dags för en episk remix, säger Elliot Lindberg.
Bandet gör en cover på The Doors-låten ”Riders of the storm” som får hela Idrottsgården att jubla. Texten är omgjord och handlar om verktygsbacken:
– Behöver du hjälp finns den alltid där.
Under tisdagen och onsdagen får samtliga klasser bekanta sig med verktygsbacken i skolbiblioteket.
Ser redan effekt
Innan eleverna strömmar tillbaka till sina klassrum får engelskaläraren Lucas Sommarström hedersuppdraget att klippa verktygsbackens invigningsband.
Han ingår i skolans projektgrupp för ”Skrivande skola”, tillsammans med kollegorna Inga-Lill Pettersson, Victoria Sundblom, Lotta Sundin, Monika Vibäck, Ellinor Nyström och Robin Malmberg. Men alla lärare på skolan har bidragit till projektet.
Lucas Sommarström berättar att verktygsbacken inte bara är till som stöd i svenskaundervisningen, utan för alla ämnen där eleverna skriver.
– Verktygsbacken finns i Teams och är indelad i tre sektioner för tal, skrivande och läsning. Inom de olika facken finns åldersindelningar, men alla elever har tillgång till allt. Eleverna behöver aldrig fundera över hur en text ska se ut, det finns mallar och checklistor för allt, säger han.
Vad är syftet?
– Att underlätta skrivandet och att få elever att skriva mer. Resultatet är att de blir bättre på att skriva, och det blir roligare. Förhoppningen är att de ser nyttan av att kunna skriva och använda ett bra språk.
Hur ser ungas skrivfärdigheter ut?
– Det finns definitivt ett behov av att jobba med det. Det finns alltid skrivstarka elever som läser mycket böcker. För dem kan det vara lättare, det kanske räcker med att de kollar av checklistan. Men nu upplever jag att också de som inte är så vana att skriva har kommit upp en nivå.
De senaste tre åren har lärarna haft två träffar per termin där de har fått arbeta fram material tillsammans med Annette Kronholm.
– Vi har redan använt materialet under lektioner och gett eleverna skrivuppgifter där mallarna har använts, säger Lucas Sommarström.
Han tror att verktygsbacken är något skolan kommer ha långsiktig användning av.
– Det finns en lärstig från årskurs ett till nio. Oavsett vilken lärare eleverna har så vet de vad som förväntas av dem när de ska skriva och lämna in uppgifter, det blir en trygghet för eleverna.
Framöver ska lärarna på Övernäs skola besöka Strandnäs och Ytternäs skolor för att dela med sig till kollegorna om projektet, så att fler åländska skolor kan bli ”skrivande skolor”.