I Övernäs skola har smöret den här hösten bytts ut mot ett helt växtbaserat alternativ som bland annat innehåller växtoljor, kokosolja och en beredning av bondböna. Namnet på produkten är ”Flora Plant Butter”.
Tanken är att det vanliga smöret framöver ska slopas i alla stadsskolor och på daghemmen. Dessutom byts osten ut mot ett magrare alternativ, medan mjölken sedan länge är en fettfri variant.
Som grund för stadens beslut ligger nordiska näringsrekommendationer (NNR) som bland annat säger att ett måttligt intag av mjölkprodukter är det som är bäst för hälsan, att kosten i huvudsak ska vara växtbaserad och att vegetabiliska oljor är att föredra framom smör.
Det är lunchtid i Övernäs skola när delar av elevrådet samlas utanför matsalen. För en tid sedan informerades eleverna om ändringarna – och de är inte imponerade.
– Vi fick höra att det här redan är bestämt uppifrån och att det inte är något vi kan påverka, säger Edward Dönnes.
Inte lokalproducerat
En stor del av rekommendationerna tycker de ändå är okej, som att äta mer grönt och minska lite på köttet till exempel. Men de ifrågasätter att de inte längre får smör till sina mackor.
”Blaskigt” och ”inte gott” är deras omdömen om alternativet som nu står till buds.
– Det fastnar i gommen, säger Erik Waller.
Men deras kritik handlar inte bara om att de inte tycker om smaken. När NNR presenterades i fjol framhölls att man för första gången tagit hänsyn till hur olika födoämnen påverkar klimat och miljö. Men med det utbytta smöret som exempel argumenterar eleverna för att det är en ekvation som är svår att få ihop.
Smör kan nämligen köpas in i en lokalproducerad variant från ÅCA, men det kan inte den produkt som nu används i skolan. Vilken av dem ger störst koldioxidavtryck?, frågar de sig.
– Det är ju inte så bra för klimatet att importera hit från Sverige eller Tyskland, säger Amelia Nordberg.
– Ja, det som är nyttigare för oss kanske inte är nyttigare för klimatet, konstaterar Wilhelm Sundberg.
Ville tillfrågas
Erik Waller äter frukost varje dag, men berättar att det finns elever som inte gör det. Juni Sjölund säger att hon brukar äta knäckebröd de dagar det serveras mat hon inte tycker om i skolan.
– Men nu vill jag inte ta knäckebröd eftersom ”smöret” smakar så illa.
Eleverna önskar att de hade tillfrågats om sin åsikt innan staden gick in för att följa rekommendationerna.
– Visst kan vi äta mer grönsaker och mindre kött. Men vi behöver samtidigt fettet vi får från smör, ost och mjölk.
Ålandstidningen har sökt företrädare för Ålands olika skol- och utbildningsdistrikt för att höra om förändringar genomförts eller är på gång även där.
Fler röster – vad tycker ni om att smöret byts ut?
Molly Jörgensen, åk 9, Nemi Nordlund, åk 8, Bianca Franklin, åk 8:
– Vi tycker inte det är bra, för det nya är äckligt och det smakar bara skumt.
Amanda Skog, åk 7, Linn Kyllönen, åk 7, Noomi Südhoff, åk 7, Lova Eckerman, åk 7:
– Det är inte bra. Konsistensen och smaken på det nya är konstig.
Liam Lundberg, åk 8, Stig Wilén, åk 8:
– Det är bedrövligt och smaklöst.
– Jag är inte positiv till att det nya kommer från Tyskland heller, jag tycker det ska vara närproducerat, tillägger Stig.
Text och foto: Edit Virta och Alicja Sandholm