Övertidsförbudet träder i kraft onsdag den 18 januari klockan 00.00 och pågår till fredag den 3 februari klockan 23.59. Det omfattar alla arbetstagare, oberoende av om de tillhör fackförbundet eller inte, som arbetar inom avtalsområdena teknologiindustrin, plastproduktsindustrin och kemiska produktindustrin eller kemiska basindustrin.
Freddie Forsman är ordförande för avdelningen Ålands industriarbetare. Han bekräftar att arbetstagare på åländska arbetsplatser omfattas av övertidsförbudet.
Vilka större arbetsgivare handlar det om Åland?
– Inom plastproduktionsindustrin är det till exempel Optinova och Plasto.
Har du några uppgifter om hur många åländska arbetsgivare och arbetstagare som berörs av detta?
– Jag har inte exakta siffror. Vår avdelning har mer än 200 medlemmar. Därtill finns många fler som går under kollektivavtalet utan att vara med i facket.
Industrifacket har dessutom varslat om strejk på utvalda driftsställen inom samma avtalsområden. Ingen av dessa driftsställen finns dock på Åland.
– Vi hoppas att de ska komma överens. Strejk är det sista vi vill ha, säger Freddie Forsman.
Avtalslöst förhållande
Förhandlingarna om nya kollektivavtal för teknologi- och kemiindustrin avslutades i måndags som resultatlösa. Sedan början av december råder ett avtalslöst förhållande.
Enligt Teknologiindustrins arbetsgivare hade man kommit överens om textinnehållet, medan oenigheten gäller löneförhöjningarna. Arbetsgivarparten anser att facket systematiskt under hela hösten förhalat förhandlingarna i stället för att vilja nå ett resultat.
Facket anklagar i gengäld industrin för bristande förståelse och kräver fortsättningsvis kompensation för den kraftigt försämrade köpkraften.
Även förhandlingarna med tjänstemannafacken Pro och YTN strandade i måndags, vilket ledde till strejkvarsel också hos dem.