– Processerna kan ta lång tid, säger Vivian Veromaa, inspektör vid Regionförvaltningsverket.
Säsongsarbetande utlänningar känner inte nödvändigtvis till vilka arbetsvillkor de har rätt till enligt lag och kollektivavtal, vilket gör dem mer sårbara för att utnyttjas på arbetsmarknaden. Med många ukrainare på flykt ökar risken för att någon ska råka illa ut på en arbetsplats.
I början av augusti genomförde Europol en temaövervakningsvecka i hela Europa med fokus på arbetsrelaterad människohandel inom lantbruket. I Finland gjordes 117 oanmälda inspektioner i ett samarbete mellan Regionförvaltningsverket (RFV), gränsbevakningen och polisen. Sju av arbetsplatskontrollerna gjordes på Åland.
– Det centrala målet med övervakningen var att avslöja och förebygga brottslig verksamhet. I Finland var resultaten allmänt taget bra och det framkom inga större oegentligheter vid övervakningen, säger kriminalkommissarie Johannes Siirilä från Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.
Kan göras nya inspektioner
På de sju åländska arbetsplatser som kontrollerades upptäcktes ingen illegal arbetskraft. Men RFV:s granskning av dokumentation, som arbetsavtal och lönespecifikationer, visar att fem av arbetsgivarna inte hade uppfyllt sina lagliga skyldigheter, och fått krav på sig att åtgärda bristerna.
Många arbetsgivare fuskar inte medvetet, de vill göra rätt men är inte tillräckligt insatta i lagar och regler, menar Vivian Veromaa, inspektör inom arbetarskyddet på RFV.
– Överlag upplever jag att bemötandet bland de åländska arbetsgivarna var gott. De förstod varför vi var där och ville hjälpa till att reda ut saker, säger hon.
Vivian Veromaa säger att det är en fördel att tillhöra en arbetsgivarorganisation.
– Annars behöver man själv ha god kännedom om till exempel kollektivavtalet. Tillhör man ett förbund får man automatiskt information och guidning.
Hur valdes arbetsplatserna ut?
– Det kan vara slumpmässigt utvalda stickprov, men ibland får vi också in tips från allmänheten eller andra myndigheter.
Den myndighetsgemensamma insatsen genomfördes den 9-10 augusti – utan förvarning.
– Framför allt vill vi prata med arbetsgivaren, men det är också bra att prata med arbetstagarna. På plats går man igenom dokumentation, ibland behöver arbetsgivaren skicka in saker i efterhand. Processerna kan ta lång tid, säger Vivian Veromaa.
Hur följer ni upp de anmärkningar som gavs?
– Om arbetsgivaren har fått en anvisning innebär det att en mindre brist ska rättas till, det följs normalt inte upp. En uppmaning innebär att en brist ska åtgärdas inom ett visst datum. Vi kan begära att dokument ska skickas in elektroniskt. Men det kan också göras ett fysiskt inspektionsbesök.
Utredning pågår fortfarande
Två av inspektionerna resulterade i uppmaningar. Eckerö camping och stugor fick en uppmaning om att ordna ett avtal om företagshälsovård, och har till den 2 januari 2023 på sig. Tomtens mjölk fick två uppmaningar, att ordna avtal om företagshälsovård och redovisa arbetstidsbokföring. Företaget har trots begäran inte skickat in all begärd dokumentation. Utredningen är ännu pågående.
Fifax och Söderlunds växthus var de enda av de kontrollerade företagen där det inte upptäcktes brister som skulle föranleda en anvisning eller uppmaning.
Myndigheter fortsätter granska Tomtens mjölk
I samband med inspektionen begärde Regionförvaltningsverket (RFV) att Tomtens mjölk skulle skicka in utredning av olycksfallsförsäkring, arbetsavtal, lönespecifikationer, arbetstidsbokföring och avtal om företagshälsovård. Tidsfristen gick ut den 2 september, utan att den begärda dokumentationen hade skickats in.
En tid senare skickades dock arbetsavtal och lönespecifikationer in. RFV har granskat handlingarna och skriver i den andra inspektionsberättelsen den 4 oktober att det inskickade materialet är bristfälligt.
”Inspektören kan därmed inte uttala sig om huruvida den utländska arbetstagaren har fått ersättning utbetalt för eventuellt avlagda övertids-, kvälls- och söndagstimmar”.
Tillsynsmyndigheten konstaterar att arbetsgivaren trots begäran inte har skickat in utredning av olycksfallsförsäkring, arbetstidsbokföring eller företagshälsovårdsavtal.
”Inspektörens tolkning är således att arbetsgivaren inte har bokfört den utländska arbetstagarens arbetade timmar, ordnat företagshälsovård eller tecknat olycksfallsförsäkring”, skriver RFV.
Senast den 4 november ska Tomtens mjölk skicka in dokumentation som visar att man har åtgärdat punkterna.
– Processen fortsätter ännu, säger inspektören Vivian Veromaa.
Ålandstidningen har utan framgång sökt Tomtens mjölks vd Leif Hagberg.
Tomtens mjölk – två uppmaningar och två anvisningar
Uppmaningar:
– Har inte trots begäran skickat in arbetstidsbokföring.
– Har trots begäran inte skickat in företagshälsovårdsavtal.
(Strider mot arbetstidslagen, lagen om företagshälsovård, lagen om tillsyn över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen.)
Anvisningar:
– Antalet arbetstimmar, eventuella övertidstimmar och söndagstimmar framgår inte på lönespecifikationen.
– Har trots begäran inte skickat in kopia på arbetsolycksfallsförsäkring.
(Strider mot arbetsavtalslagen och lagen om olycksfall i arbetet.)
Eckerö camping: Hamnat i ett dilemma
– Inspektionen utföres korrekt. Vi har tagit till oss och åtgärdat punkterna, säger Sabina Teräs, styrelsemedlem i Eckerö camping och stugor.
Arbetsgivaren ska ha ordnat avtal om företagshälsovård senast den 2 januari 2023. Dock finns ett dilemma, menar Sabina Teräs.
– När vi startade upp företaget blev vi felinformerade om att inte ha företagshälsovård på så kort säsong.Vi har försökt skaffa företagshälsovård till våra tillfälliga anställda men Ålands hälso- och sjukvård, Medimar och Cityläkarna har informerat oss att de inte tar emot företag till företagshälsovården mera. Våra tillfälliga anställda på campingen jobbar åt oss inom vårt andra företag, och där har de företagshälsovård. Hur ska situationen lösas när alla säger nej? Det är ett problem, säger hon.
Eckerö camping och stugor – en uppmaning, sju anvisningar
Uppmaning:
– Har inte ordnat företagshälsovård för arbetstagarna.
(Strider mot lagen om företagshälsovård, lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen.)
Anvisningar:
– Inte betalt höjningen av kvällstillägget i juli, som infördes samma månad.
– Några av arbetsavtalen innehöll en klausul om att kvälls- och nattarbetstillägg ingår i månadslönen trots tillägg ska betalas separat.
– Månadslön har betalats för några deltidsanställda arbetstagare med varierande arbetstid, trots att de enligt kollektivavtalet borde betalas timlön.
– Ett skriftligt arbetsavtal saknades.
– Arbetsgivaren har i sina arbetsavtalen kommit överens om 26 veckors utjämningsperiod max tio timmar/dag. Det är inte möjligt enligt kollektivavtalet för en deltidsanställd arbetstagare. Det är frågan om säsongsarbete för viss tid.
– Arbetsskiftsförteckningen saknar uppgifterna om när arbetsskiften inleds och avslutas.
– Övertidstimmarna framgår inte av arbetstidsbokföringen separat för varje arbetstagare utan separata räkneåtgärder.
(Strider mot arbetsavtalslagen och arbetstidslagen.)
Sandösunds camping: Inte utnyttjat någon
Sandösunds campings vd Olof Salmi var inte personligen på plats vid inspektionen den 9 augusti. En rad brister pekas ut av Regionförvaltningsverket (RFV), han anser att det finns förklaringar till flera av dem och har framfört sina synpunkter till myndigheten.
– Jag känner mig trygg i att jag inte har utnyttjat någon, säger han.
Enligt inspektionen jobbade en utländsk anställd tolv timmar eller mera så gott som dagligen under en sommarmånad. Vad är förklaringen till det?
– Hos mig har personalen själva fått sköta sina arbetstider. Den här anställda kom flera timmar tidigare än vad som hade behövts för att förbereda i köket. Jag blev förbannad och sade ifrån: ”nu ska du vara ledig”. Men lika tusan var personen på jobb följande dag. Personen följde inte mina uppmaningar och gick inte att styra, säger Olof Salmi.
Efter ett 14-timmars arbetspass hade den anställda börjat arbeta igen efter tio timmar, enligt RFV.
Hur noga följs kollektivavtalet, till exempel gällande dygnsvila och övertidsersättning?
– Nu för tiden ska det vara väldigt strukturerat. Men när personal själv inte vill vara ledig och inte lyssnar på mig, vad ska jag då göra?
RFV påpekar vidare att en anställd låg under minimilön.
– Det stämmer bara inte, jag förstår inte hur de har räknat. Jag har gett mina anställda bra löner, därtill har de haft bostad och mat. Men en person styrde själv sin tid och det är klart att timmarna for i väg, trots att jag sade till om att man absolut inte behövde jobba mer än 40 timmar i veckan.
Vilka åtgärder tänker du vidta till nästa år?
– Jag måste se till att jag får rätt personer från första början när jag anställer folk. Sedan ska schemat läggas så att de jobbar senare på dagen och inte överskrider sina 35 timmar i veckan, säger Olof Salmi.
RFV:s inspektör Vivian Veromaa säger att det kan ske en uppföljningsinspektion av Sandösunds camping då man följer upp att anvisningarna har åtgärdats.
– I dagsläget verkar det som att säsongsarbetarna har avslutat arbetet för denna säsong, så ingen utländsk arbetskraft finns kvar för tillfället, säger hon.
Sandösunds camping – elva anvisningar
Anvisningar:
– Inte på arbetsplatsen bevarat identifieringsuppgifter om alla utländska arbetstagare.
– Inte anmält alla utländska anställda, som är icke-EU medborgare, till AMS Åland.
– Inte ordnat arbetstiden på basen av kollektivavtalet gällande dygnsvila och veckovila.
– Inte gjort upp en arbetsskiftsförteckning på arbetsplatsen.
– Arbetstidsbokföringen var bristfällig eller saknades totalt för flertalet utländska anställda.
– Inte utbetalat övertidsersättning till flera utländska anställda enligt kollektivavtalet.
– Inte utbetalat förhöjd lön för söndagsarbete.
– Inte utbetalat kvälls- och nattillägg samt översättning av mertids- och övertidsarbete för flertalet utländska anställda enligt kollektivavtalet.
– För en utländsk anställd var den utbetalade lönen inom granskad kalendermånad under minimibeloppet.
– Lönespecifikationer till utländska arbetstagare är i flertalet fall bristfälliga.
– Ett uppdaterat företagshälsovårdsavtal fanns inte framlagt för arbetstagarna på arbetsplatsen. Avtalet var inte uppdaterat gällande antalet anställda på arbetsplatsen.
(Strider mot utlänningslagen, arbetsavtalslagen och arbetstidslagen.)
Stormskärs växthus: Bra med kontroller
Stormskärs växthus ägare Mikael Lundell berättar att ett team på fyra personer dök upp på gården den 9 augusti, ”två inspektörer och två uniformerade och beväpnade gränskontrollanter”.
– Det är förstås bra med kontroller om det förekommer illegal arbetskraft, men jag har inte hört om något sådant på Åland. Jag vet inte om de gör fler besök på Åland än i Finland men det verkar som de lägger ganska stora resurser på de åländska kontrollerna, säger han.
En oanmäld inspektion gjordes på Stormskärs växthus även i december 2021, innan dess var det över fem år sedan sist.
– De har varit ganska nitiska och gjort två inspektioner på åtta månader. Jag påpekade det och de påstod att de inte var koordinerade, men de medgav att de förmodligen inte kommit om de hade haft information om den tidigare inspektionen, säger Mikael Lundell.
Stormskärs växthus – en anvisning
Anvisning:
– Hade inte alla uppgifter om de utländska arbetstagarna tillhanda på arbetsplatsen.
Strider mot utlänningslagen.
Haga kungsgård: Lärt oss
Haga kungsgårds ägare Kristoffer Lundberg är positivt inställd till att det görs kontroller, och har tagit till sig av anvisningarna.
– Det stämmer att vi fick ett par anvisningar vid inspektionen, det var några enkla grejer vi fick lära oss. Vi kände inte till att vi är skyldiga att säkerställa nationaliteten för svenska medborgare. Plan för utjämning av arbetstiden finns hos vår löneräknare, den fanns inte på arbetsplatsen vid inspektionen, säger han.
Haga kungsgård – fyra anvisningar
Anvisningar:
– Inte säkerställt utifrån handlingar nationaliteten för en anställd.
– Inte på arbetsplatsen bevarat identifieringsuppgifter om utländska arbetstagare.
– Inte på förhand gjort upp en plan för utjämning av arbetstiden.
– Företagshälsovårdsavtalet fanns inte till påseende på arbetsplatsen.
(Strider mot utlänningslagen, arbetstidslagen och lagen om företagshälsovård.)