Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) presenterade landskapsregeringens alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks-, och spelpolitiska (ANDTS) program för åren 2025–2028 under onsdagens plenum i lagtinget.
Simon Påvals lyfte behovet av att lägga energi på riktlinjer kring digitala medier och skärmtid.
Arsim Zekaj höll med och sade att man börjar med rekommendationerna men ska se på fler åtgärder.
– Det finns en stark koppling mellan psykisk ohälsa och skärmtid. Inom Nordiska ministerrådet har vi ett arbete där vi trycker på att begränsa techbolagens möjligheter att trigga till mer användning, sade han.
Det handlar inte bara om skärmtid, sade Simon Påvals.
– Det gäller att se skillnad mellan skärmtid generellt och vad som faktiskt händer på skärmen. För att komma upp i den nivån av programmering som behövs i dagens konkurrens om jobben, kräver det att man har ett ganska intensivt skärmanvändande i unga år. Men när det gäller sociala medier behöver vi fundera hur rekommendationerna ska se ut, sade han.
Åtgärder för barn
I Liberalernas gruppanförande lyfte Simon Påvals några punkter som partiet anser att behöver tas i beaktande.
Det handlade om samverkan mellan alla sektorer i samhället för att det förebyggande arbetet ska fungera, och för att man ska veta vilka konkreta åtgärder som faktiskt behövs, sade han.
Man behöver även överväga om lustgas ska nämnas i programmet.
– Man kan diskutera ett förbud mot att sälja lustgas i affärerna. I Sverige har man det. Det är en användning som från och till är ett bekymmer.
Liberalerna vill också se en barnkonsekvensanalys av åldersgränsen för att få sälja tobaksprodukter, en åldersgräns som föreslås höjd från 15 till 16 år, och då under övervakning av en myndig kollega.
– Jag såg personligen som fältarbetare grupptrycket på ungdomar som står som försäljare.
En annan fråga som Simon Påvals vill att diskuteras i samband med programmet är tillnyktringsutrymmen för minderåriga.
– Det finns en tillnyktringsenhet som hanterar mest vuxna. Hur ska vi skapa ett tryggt ställe för ungdomarna som är påverkade av alkohol eller droger?
Även barnrådgivningens roll i det förebyggande arbetet bör beaktas, sade Simon Påvals.
– Missbruk är ofta ett socialt arv och redan på barnrådgivningen kan man vidta åtgärder för att upptäcka och åtgärda missbruk i familjen.
Debatten avbröts efter Liberalernas gruppanförande och fortsätter när lagtinget sammanträder den 24 mars.