Statsminister Sanna Marin (SDP) antydde i en intervju med Yle att regeringen överväger att på nytt ta beredskapslagarna i bruk och försätta landet i undantagstillstånd. Samma budskap kom från republikens president Sauli Niinistö som i en intervju med samma Yle förklarade: ”Att ta beredskapslagen i användning är inte uteslutet”.
Det är främst smittspridningen i ett antal städer som oroar regeringen.
– Vi ser att smittspridningen tar fart, i synnerhet i huvudstadsregionen. Nu funderar man, inte bara i Helsingfors utan också i bland annat Esbo och Vanda, hur man ska kunna stävja den här utvecklingen. Det finns kritik mot städerna att man inte vidtagit tillräckligt strikta åtgärder tillräckligt snabbt, säger Ålands riksdagsledamot.
Sätter tryck
Mats Löfström menar att uttalandena från statsministern och presidenten delvis ska ses som ett sätt att sätta tryck på kommuner och allmänhet.
– Jag upplever att utspelen är en markering att om man inte får bukt med situationen så kommer det att övervägas nya åtgärder. Just nu finns nog inget konkret på listan, men man måste få kommuner och allmänheten att inse allvaret i situationen. Om vi inte lyckas bromsa smittspridningen så behövs radikala åtgärder.
Men även om det är ett sätt att sätta press, så menar Mats Löfström att alternativet undantagstillstånd finns i regeringens tankar.
– Det är inte tomt skrammel, om läget förvärras kan det hända att man anser sig behöva ta beredskapslagarna i bruk.
Att tala om undantagstillstånd och beredskapslagar på nytt trots att Finland har det bästa smittläget i Europa, är det inte att ta i lite för mycket?
– Jag skulle säga att om man tittar på hur ekonomin påverkas i världen så har de länder som slagit ned smittspridningen i ett tidigt skede klarat sig bättre, och utan att göra radikala nedstängningar.
Få intensivvårdsplatser
Mats Löfström säger också att situationen vad gäller sjukvårdens beredskap talar för tidiga insatser.
– Finland, och även Sverige, har förhållandevis lite intensivvårdsplatser jämfört med exempelvis Tyskland. Vi vet var vår kapacitet finns och vad som kommer att hända om man fyller platserna. Då måste man prioritera inom vården, skjuta upp icke brådskande vård och då bygger vi upp en vårdskuld.
Just vårdens kapacitet tror Mats Löfström är orsaken till att regeringen överväger att använda beredskapslagarna på nytt.
– Det jag kan tänka mig att man tittar på är till exempel hur sjukvårdens resurser ska räcka till. Beredskapslagen ger möjlighet att tvinga social- och hälsovårdspersonal att jobba övertid. Det är inget man vill göra, men om det är kris i en region så kan lagen användas för den typen av saker, säger han.
Trots beskeden om regeringens tankar hoppas Mats Löfström att såväl finländare som ålänningar fortsätter att följa restriktionerna.
– Jag förstår att många är trötta på restriktioner och råd, men när vi nu har ljustecken i form av vacciner på väg gäller det att hålla i och hålla ut.