Åländskt odlade grå ostronskivlingar finns sedan en tillbaka att köpa i butik. Och snart får de sällskap på hyllan av en sort med det engelska namnet lion’s mane, även kallad yamabushitake eller igelkottstaggsvamp.
Svamparna är en del av en ny verksamhet som dragits i gång av Poppe Mäkäräinen och Fredrik Hassel. Under namnet Organic Deli producerar de både mikrogrönsaker och svampar.
– Jag har länge haft hobbyodling som intresse och tyckte att det var häftigt att det finns svampar som man kan odla, säger Poppe Mäkäräinen.
Han började testodla i somras och har bland annat delat ut prover på lion’s mane till kockar på Åland för att se vad de tycker om svampen.
– Responsen var jättebra. Alla restauranger tyckte att den var suverän, säger han.
Växter jättefort
I ett helt vanligt kontorsrum har man nu en del där det spirar grönt av bland annat sallad och ärtskott och en del som plastats in för att skapa en bra miljö för svamparna att växa i.
– Det är väldigt fuktigt här, säger Poppe Mäkäräinen när han gläntar på plasten.
Förutom värme behöver svamparna mycket syre och ljus. Bäst är blått ljus från lampor.
– Med lamporna kan vi styra odlingen bättre än vad skogen gör. Man kan säga att våra svampar blir bättre eftersom de får optimalt med syre, värme och ljus.
Bild
Svamparna tränger fram ut påsar med pellets och mycel.
– De växer jättefort. De här kommer att vara 50 procent större i morgon och de ska skördas om tre dagar, säger han om några små ostronskivlingar som börjar ta form.
Svampodling är lätt när man kommit in i det, säger han.
– Men det finns jättemånga steg där man kan göra fel.
Processen inleds med att de skapar eget mycel genom att dela mycelen i många små delar som sedan får växa till sig. Mycelpåsarna får sedan stå i cirka 25 grader i 21–28 dagar.
När det är dags för ”fruktning” gör man snitt i påsarna.
– Då kommer svamparna ut där de får syre och ljus.
Svampboom
I ett fönster i den ”gröna” delen hänger en prototyp för odling av sallad på väldigt liten yta.
– Det är en teststation. Vi ska skaffa långa rör och göra en betydligt större som vi kan sätta på väggen. Salladen vi odlar motsvarar 20–25 kvadratmeters utrymme på marken, säger Poppe Mäkäräinen.
Att odla svamp tillsammans med mikrogrönsaker är en bra kombination, säger han. Växterna bildar syre och svamparna behöver väldigt mycket syre.
– Vi ska börja sälja krasse och ärtskott i butik inom en till två veckor. Salladen kommer när vi har bevattningssystemet klart.
Bild
Ruccola, basilika, timjan och dill är också på kommande. Svampodlingen tar även den snart ett stort steg framåt. En drygt tolv meter lång container för svampodling är på väg till Åland, i ett samarbete med ett danskt företag.
– Då kan vi producera hundratals kilo per månad.
Det finns en stor efterfrågan på svamp, säger Poppe Mäkäräinen.
– Vi är i början av en svampboom. Folk är intresserade av att äta gott och hälsosamt. Därför har svamp blivit populärt, den innehåller massor med hälsosamma ämnen.
Som en biff
Matsvampen lion’s mane börjar säljas i mitten av februari.
– Den är extremt god. Enligt mig är den godare än kantareller, säger Poppe Mäkäräinen.
Fredrik Hassel berättar att han nyligen stekte en ”biff” av den svampen till en vän som är vegetarian.
– Den får samma konsistens som en biff och man kan krydda den på samma sätt, säger han.
Den passar som topping till risotto och sallader, till burgare eller på bröd.
– Jag använder den som kantarell, säger Poppe Mäkäräinen.
Ostronskivlingen passar till det mesta, till exempel soppor och såser. Poppe Mäkäräinen beskriver den som en blandning av champinjon och kantarell.
– Till torskrygg är den riktigt bra, säger Fredrik Hassel.
Vad siktar ni på med det här?
– Jag har alltid velat ha ett odlingsföretag. Jag är vegan själv och har velat hitta ett sätt att sprida det. Annars säljer jag airsoft-vapen och ordnar evenemang. Då får jag folk att röra på sig. Nu kan jag sprida grön hälsa till folk och få dem att äta hälsosammare, säger Poppe Mäkäräinen.
”Det går undan”
Fredrik Hassel driver även företaget Fredchill. Där har han flera nyheter på gång. Genom ett avtal med distributionsföretaget Out of Home kommer företagets produkter att kunna distribueras till Finland, Norge, Danmark och Sverige.
Bild
– Jag har också fått ett avtal med Zoéga om försäljning av deras produkter till hotell och restauranger på Åland och i Finland.
Inom tre veckor ska Fredchill lansera nya produkter. Det handlar om två olika fermenterade korvar i ölkorvsformat med namnet Snack n’chill samt om tunnbrödschips, allt kryddat med egna kryddblandningar.
– Det unika med korvarna är att de är fermenterade för att bevara färskheten, säger Fredrik Hassel.
Och ännu fler produkter är på gång. Tunnbrödschips med fänkål släpps i vår och till midsommar är det dags för en variant med kardemumma och bipollen.
– Det går undan för Fredchill och det är jättekul. Vi sitter inte hemma och jobbar längre utan har ett kontor. Och vi har utökat från att vara en person till fyra personer i företaget, säger Fredrik Hassel.