979 megawattimmar har solpanelerna hittills producerat sen starten och Ludvig Winberg som är kommunikationschef på Paf säger att bolaget är nöjda med investeringen som landade totalt på ungefär en halv miljon euro.
– Man kan säga att solpanelerna producerar cirka 23 procent av Pafs totala elförsörjning, men då talar vi om hela Paf med alla kontor i alla länder, säger Ludvig Winberg.
Paf har kontor i Helsingfors, Stockholm, Norrköping, Oslo, Tallinn, Riga, Madrid och på Malta.
Solpanelerna är koniska för att passa den rundade kontorsbyggnaden. De har en garantitid på 25 år och själva upphängningen av panelerna har en garantitid på 20 år. De är producerade i Estland.
– När Paf-kontoret byggdes hette det att det skulle ta cirka 22 år innan de återbetalade sig med de elpriser som var då. Men med de elpriser vi har nu betalar de sig snabbare.
Överproduktion
Solpanelerna var beräknade att producera 155.000 kilowattimmar per år och hittills har de årligen producerat i medeltal 160.000 kilowattimmar.
– Det är helt klart ett bra resultat. Vissa somrar har ju varit extremt soliga, exempelvis sommaren 2018 var en sådan. Då har vi kunnat överproducera och sådan el skickas tillbaka till nätet. Sedan jämnar det ut sig under vår och höst och under vintrarna är det ju inte så mycket el som kan produceras. Men en mulen dag som denna har vi ändå kunnat producera 27 kilowattimmar, säger Ludvig Winberg.
Helt problemfritt har det ändå inte varit och vissa solpaneler har man behövt byta ut med åren.
– Solpaneler som produceras i dag är dubbelt så bra kapacitetsmässigt än dem vi har. De vi har beräknas producera 175 watt styck medan de som produceras i dag beräknas kunna producera 400 watt styck.