Statsåklagaren konstaterar att Paf strider mot lotterilagen, men att skulden för de ansvariga är ringa.
Helt fel, menar Lars Porko, vd för Paf.
I dag träffas landskapsregeringen och Paf i ett extrainsatt möte.
NÄRINGSLIV Beslutet från åklagaren grundar sig på polisutredningen från 2006. Det blir alltså inga tingsrättsförhandlingar. Åklagaren konstaterar bara, efter två års funderingar, att Paf:s aktiviteter i Finland strider mot lotterilagen. Samtidigt anser statsåklagare Christer Lundström att Paf:s skuld är ringa.
-Vi känner oss trygga i att det vi har gjort och nu gör är förenligt med gällande lagstiftning. Vi tror på fortsatt stöd från Ålands landskapsregering i vårt handlande och vi kommer att kämpa för vår rätt så långt det är möjligt, säger Lars Porko, vd för Paf.
Enligt Porko är verksamheten utan diskussion laglig.
- Enligt vår uppfattning ja. Enligt statsåklagaren nej. Det här innebär att måste få till stånd en diskussion med vår tillsynsmyndighet landskapsregeringen. Vi ska ha en träff i morgon för att konsultera. Efter det har vi tydligare besked om hur vi ska gå vidare.
Det finns nu två tydliga alternativ, menar han.
- Vi har ju förstås den möjligheten att vi inte står nöjda med åklagarmyndighetens beslut, utan vill ha frågan prövad av tingsrätten. En annan möjlighet är att anpassa oss till deras bedömning.
Men vad som går att åstadkomma förhandlingsvägen är oklart.
- Frågan har varit intensivt diskuterad både i regeringen i Finland och i landskapet under de här två åren, så frågan är vad som återstår att göra.
Men hur är det då, driver ni verksamhet i Finland?
- Nej. Senast när vi hade ett rättsfall uppe, 2005, fälldes vi för att vi hade marknadsfört oss i Finland, vilket vi gjorde 2000 och 2001. Då förstod man inte bättre. Sedan dess har vi bara passivt underhållit en hemsida på finska och betjänat kunder från Finland på sedvanligt sätt.
Och det är alltså olagligt.
- Det skulle se märkligt ut om vi var det enda spelbolag som inte kan göra det. Myndigheterna har inte gjort något utspel mot andra spelsajter, och det finns en radda spelsajter. Ingen av deras styrelser har blivit kallade till förhör. Paf på Åland har man däremot nogsamt lagfarit. Det är tillåtet för finländare att köpa spel från utlandet, men myndigheterna i riket försöker värna om någonting. Pengar sannolikt, men det finns förstås sociala skäl också.
Hur stora intäkter kommer från Riket?
- En stor del. Då, 2005, var det 47 procent. I dag är det självfallet mindre eftersom vi inte marknadsför oss aktivt.
Hur många andra språk har ni speltjänster på?
-Engelska, svenska, tyska, spanska, ryska och estniska. Det är i och för sig ganska få språk jämfört med våra konkurrenter.
Fredrik Granlund