Vid landskapsregeringens presskonferens om coronaläget på måndagen inleder jourhavande minister Annika Hambrudd (C) med att säga att 14-dagarsincidensen för Åland ligger på 17.
– Det var ett positivt fall förra veckan, en inresande. Veckan före det var det fyra positiva fall, också de var inresande. Vi har ingen konstaterad smittspridning på Åland, säger hon.
Vid 16.30-tiden rapporterar dock ÅHS om ett nytt covidfall som misstänks kunna vara samhällssmitta (se annan artikel).
Dåligt informerade
Anders Westermark tar upp vaccinationsgraden under presskonferensen.
– Vi ligger väldigt bra till i de högre ålderskategorierna. Däremot är vi lite bekymrade över ungdomarna, i det här fallet betraktar vi dem som är mellan 20 och 30 år som ungdomar. Där har vi betydligt lägre täckningsgrad och det är de här ålderskategorierna som också rör sig väldigt mycket i de aktiviteter som just nu pågår.
– Vi är väldigt angelägna om att, på nytt, betona att man ska hålla avstånd och tänka på hur man bär sig åt, säger han.
Många i samhället saknar fullgod vaccination, trots att de äldre grupperna är väl vaccinerade.
– Vi har också noterat, genom vår närvaro i hamnar och på flygfält, att ungdomar generellt är relativt dåligt informerade om vilka regler som gäller. De har en attityd som i många fall antyder att man tycker att pandemin är över. Det är absolut inte på det viset, säger Anders Westermark.
Stark rekommendation
Den här veckan och stora delar av nästa vecka är vaccinationstiderna fullbokade.
– Sedan börjar det dyka upp lediga tider, så ta tillfället i akt att vaccinera dig. Det är en mycket stark rekommendation, säger Anders Westermark.
Om ungdomar inte vaccinerar sig så mycket som ni tänkt, finns det då doser över som kan gå till andra som vill snabba upp sin andra dos?
– I de fall där det till exempel inte dyker upp någon på en avtalad tid försöker man ringa in någon som kommer och tar vaccinet i stället.
Det har varit diskussioner om att eventuellt ordna drop in-vaccination, säger Anders Westermark.
– Men än så länge har vi inte valt att gå den vägen, av två skäl. Dels vill vi inte ha en anstormning där vi får en massa folk sittande i väntrummet alldeles för tätt, dels är det problematiskt ur planeringshänseende. Man måste i så fall ta upp mycket vaccin och kan plötsligt stå där med överblivet vaccin om det inte kommer så många.
Däremot planerar ÅHS att införa kvällsmottagning i syfte att möjliggöra vaccinering för personer som har svårt att lämna sina arbeten.
12–15-åringar
ÅHS pandemigrupp är positiv till förslaget om att börja vaccinera barn i åldern 12–15 år.
– Det diskuterades för en vecka sedan och vi har blivit ombedda att lämna ett yttrande. Vi ställer oss bakom ett sådant förslag, säger Anders Westermark.
– Landskapsregeringen kommer att lämna ett utlåtande om det här på torsdagens plenum, säger Annika Hambrudd.
Även hon påminner om att det fortfarande pågår en pandemi.
– Håll avstånd, tvätta händerna regelbundet, nys och hosta i armvecket, stanna hemma vid symptom. Och gå och testa dig om du har symptom, säger hon.