Ålands framtid tappade ett mandat i valet för ett drygt år sedan. Bara Anders Eriksson fick plats i lagtinget, partiets dåvarande ordförande Pia Eriksson fick det inte.
När ÅF höll årsmöte i höst meddelade Pia Eriksson att hon inte vill ställa upp till omval. I stället valdes vice ordförande Peggy Eriksson till ny ordförande.
– Jag har varit vice ordförande i rätt många år, så det var nog inte helt oväntat. Jag tror att många, redan när Pia valdes, trodde att det kanske skulle bli Peggy. Men jag är kanske lite osynlig, att jag inte har tagit så stor plats, säger hon.
Hennes politiska erfarenhet kommer framför allt från sju år i Jomalas kommunstyrelse. I den civila karriären har hon gjort ett av de mer markanta bytena av arbetsplatser man förmodligen kan göra. Hon gick från att vara flygplansinstallatör till att jobba med socialförsäkringsfrågor.
Ett ganska stort byte?
– Absolut. Jag tyckte om att flyga som ung, och lite av det tankesättet som man har i flyget har jag tagit med mig. Jag ser var jag är och har en vision om vart jag vill. Sedan gör jag upp en färdplan från A till B. Det gjorde man också när man flög.
Utmanad självstyrelse
En färdplan lär behövas för partiet som har minskat i de senaste valen. I opinionsmätningarna under året har ÅF inte heller fått någon större utdelning för sin tydligare linje kring utvecklat självstyre med sikte på självständighet. Detta trots att just självstyrelsen varit kraftigt utmanad under pandemin.
– Men om man ser på undersökningarna som gjorts så är det ungefär tio procent av ålänningarna som stöder tanken på en utvecklad självstyrelse och i förlängningen självständighet. En mikrostat. De jag har pratat med säger att om det skulle vara val i dag skulle valresultatet bli ett annat.
Peggy Eriksson både tror och hoppas att såväl revisionen av självstyrelselagen som de problem som funnits mellan Helsingfors och Åland under året gör att fler bryr sig om självstyrelsefrågorna. Det är just dessa frågor hon vill att partiet lägger tonvikten på inför valet 2023.
– Sedan är det upp till ålänningarna att bestämma om Ålands framtid behövs. För så är det ju, tycker inte väljarna att ett parti behövs, om man inte tycker att självstyrelsen är viktig för Åland, så är det ingen skillnad vilket parti man är.
Ingen familjeaffär
Peggy Eriksson är sedan några år gift med Ålands framtids lagtingsledamot Anders Eriksson. Att ett parti leds av ett par hör inte till vanligheterna.
Har Ålands framtid blivit en familjeaffär?
– Det skulle jag inte säga. Jag röstade nog på Ålands framtid långt innan Anders och jag var ett par. Anders avrådde mig närmast för att bli ordförande därför att det är så mycket jobb. Han ger mig otroligt mycket mod, men jag är kanske en lite försiktigare person. Han är otroligt inspirerande.
Finns det en risk att du som ordförande hamnar i en situation där du måste slå näven i bordet och ryta åt lagtingsledamoten?
– Det är en bra fråga. Nu ser jag ingen risk, utan nu får jag ta plats och leda partiet.
Har stöttat Anders
Anders Eriksson har i lagtinget ett nära samarbete med Centern, och var strax efter valet på väg att ta steget över till det andra partiet men ångrade sig.
Då var det en del hårda ord som sades från den tidigare ordföranden. Är frågan utredd internt?
– Jag ser nog bara att partiet hela tiden stöttat Anders. Vi är kanske lite unika som parti, det är inte så att man personligen ska få en position eller ens att partiet ska få credd. Utan det handlar om att jobba för Ålands bästa. vare sig det handlar om att stöda regeringen eller att jobba i EFA (EU-partiet European Free Aliance), säger Peggy Eriksson.
Finns det en risk att ni som litet parti kvävs i regeringssamarbetet med betydligt större Centern?
– Oavsett vem man regerar med kan det vara problem när man går till val igen, att man varit med på beslut som inte alltid är i enlighet med partiet.
Finns det några planer på att Ålands framtid ska gå ihop med ett annat parti?
– Nej, vi har inget mål att gå ihop med något annat parti. Vi ser ett stort behov av en drivande kraft för självstyrelsen. Speciellt nu. Jag är själv född i Helsingfors och har sett hur det går för det svenska språket i Finland. Det var en av anledningarna till att jag gick med i Ålands framtid, säger Peggy Eriksson.
Nu är det hon som leder partiet och dess kamp för en utvecklad självstyrelse och en större bas i det åländska parlamentet efter nästa val.