Ejderstammen i Östersjön har minskat drastiskt de senaste åren. Det kan röra sig om så mycket som en halvering sedan slutet av 1990-talet.
NATUR Nyligen slog Sveriges ornitologiska förening larm om att ejderstammen i Östersjön kan ha halverats sedan slutet av 1990-talet.
Jörgen Eriksson, ordförande i Ålands fågelskyddsförening, har noterat en betydande minskning också på Åland.
- Häckningsresultatet varierar mellan olika platser på Åland men det är ett känt faktum att det gått utför för ejdern i Östersjön, säger han.
Enligt Eriksson är häckningsresultatet i de södra delarna av den åländska skärgården betydligt bättre än i de norra, östra och västra delarna.
Anledningen oklar
Anledningen till minskningen är oklar men det finns ett flertal olika teorier. En av de mest vedertagna är att ejdrarnas stapelföda, blåmusslor, har minskat kraftigt på grund av igenslammade havsbottnar och bottendöd. Bottendöden är ett resultat av övergödningen i Östersjön.
På Åland har det spekulerats i att minskningen i ejderbeståndet beror på havsörnar och andra predatorer. Det tror inte Jörgen Eriksson på.
-Det är populärt att skylla på havsörnarna, men även om de teoretiskt kan äta en ejder var om dagen så motsvarar det inte alls den aktuella minskningen.
En annan anledning till det minskade beståndet kan vara ett stort antal fall av inälvsparasiten hakmask, som främst drabbar ejderungar.
-Det var ett stort problem tidigare år då ejderstammen var stor, säger Eriksson.
Permanent minskning
Minskningen i ejderbeståndet kan mycket väl vara permanent. Eriksson drar paralleller till silltrutsbeståndet som också minskat kraftigt.
Att ejderns framtid i Östersjön skulle vara hotad tror han dock inte.
-Tidigare, från 60-talet fram till 80-talet fanns en onaturligt stor ejderstam. Nu kommer vi kanske att få vänja oss vid mera normala nivåer.
Eriksson poängterar att naturen är dynamisk och att ändringar i arters bestånd är naturliga.
Att den drastiska minskningen av ejderbeståndet har med människans verksamhet att göra står dock klart.
- Man får vänja sig vid tanken på att ejdern inte är så vanlig då vi fortsätter misshandla Östersjön, konstaterar Eriksson.
Ålandstidningen