Som Ålandstidningen tidigare berättat har den tämligen nytillträdda styrelsen för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) vid de senaste två mötena röstat emot myndighetschefens förslag till beslut i ett antal ärenden. Vid det senaste mötet valde styrelsen att utlysa en tjänst som sektionschef i stället för att tillsätta den i enlighet med beredningen. Man var också oenig om avgiftstaxorna.
Det här har fått personalen vid ÅMHM att reagera.
I en insändare i dagens tidning ger man myndighetschef Susanne Perander sitt fulla stöd. De tre undertecknarna skriver att ”Personalen får uppfattningen att myndighetschefen, och indirekt hela myndigheten, motarbetas av den nya styrelsen.”
Det här har skapat stor oro och de beskriver situationen som ohållbar.
Susanne Perander håller med om att den uppkomna situationen är bekymmersam, och att den senaste tidens händelser skapat oro och turbulens inom myndigheten.
– Det beror på de beslut som fattats av styrelsen och där man saknar en tydlig riktning eller förståelse för vart myndigheten är på väg; vad styrelsen vill helt enkelt.
Har ni ställt den frågan till styrelsen, men inte fått något svar?
– Precis. Vi har kommit överens om att styrelseordförande (Marcus Måtar, reds anm) ska författa ett brev till personalen, och lite mer beskriva sina tankar kring vår verksamhet och framtiden. Det väntar vi på.
På vems initiativ görs det här?
– På styrelseordförandes initiativ utifrån önskemål från oss.
Hade kunnat ta kontakt
I protokollet från senaste styrelsemötet antecknade Susanne Perander skiljaktig mening i beslutet om sektionschefen. Hon skrev att föredragande, det vill säga hon själv, ser beslutet som ”en direkt misstroendeförklaring mot ledarskapet”.
Anser du att Marcus Måtar inte har förtroende för dig?
– Den frågan får han svara på, men han har i andra intervjuer och även till mig direkt uttryckt i tal att han har förtroende för mig. Men sen blev jag väldigt ställd av det här förslaget och beslutet – och som jag dessutom upplever saknar giltigt skäl.
Susanne Perander säger att styrelsen har tillgång till interna beslut och processer. Om styrelsen är intresserad av hur det operativa arbetet fungerar kan man ta kontakt och föra en dialog innan mötet. Agendan och underlaget till styrelsemötena skickas alltid ut minst fem dagar innan mötet.
Är det någon styrelsemedlem som tagit kontakt?
– Nej.
Hur upplever du samarbetet med Marcus Måtar och övriga styrelsen?
– Det finns utrymme för förbättring gällande samarbetet i styrelsen. Det är en ny styrelse, och jag är ny för dem. Vi behöver jobba på hur vi ska utveckla samarbetet och ha en bättre dialog där alla har möjlighet att komma till tals.
Finns det något du kunnat göra annorlunda?
– Det finns alltid saker man kunnat göra bättre eller annorlunda, men jag har inget konkret exempel. Jag har gått in för att ge den nya styrelsen så bra och uttömmande underlag som möjligt för de beslut de ska fatta.
Så varför har de här problemen uppstått?
– Det är en bra fråga. Jag tror att det handlar om brist på dialog, att man antagit saker utan att faktiskt vara informerad om hur det ligger till.
Träffar LR
Nästa vecka ska Susanne Perander och Marcus Måtar samt företrädare för landskapsregeringen träffas för att diskutera den uppkomna situationen. Det är LR som tagit initiativ till mötet.
Vad hoppas du att mötet med LR ska ge?
– Jag hoppas att problematiken som upplevs i myndigheten blir belyst och att man går in för hitta hållbara lösningar som gynnar ett gott samarbetsklimat och som stöder myndighetens fortsatta utveckling.
Ålandstidningen har varit i kontakt med första undertecknare av insändaren, arbetarskyddsfullmäktige Magnus Eriksson. Han vill i dagsläget inte ge några ytterligare kommentarer, utan avvaktar mötet med landskapsregeringen nästa vecka.
Sandra Widing