– Det kunde ha gått så mycket värre. Gasledningen gick precis bredvid frysen, och om den hade fattat eld skulle huset säkert inte ha stått kvar i dag.
Det är en hoppfull restaurangchef som möter Ålandstidningen mitt i städ- och saneringsarbetet efter branden i Indigoköket på söndagskvällen. Stig Grönlund backas upp av hela sin ordinarie personalstyrka i återställningen av restaurangen, men även av bland andra en städfirma, hantverkare, rörmokare och privatpersoner som hjälper till att röja i lokalen.
– Jag är mycket tacksam över hjälpen och stödet jag har fått. Till och med gamla högstadiekompisar har hört av sig och frågat hur det går och om de kan hjälpa till på något sätt.
Elfel
Det var i söndags kväll som Stig Grönlund fick samtalet om att det brann på Indigo. Han anlände till platsen samtidigt som räddningsverket, och med i släckningsarbetet fanns också Strandnäs och Lemlands frivilliga brandkårer.
– Vi hade ju nycklar till bakdörren, men eftersom handtaget var så hett behövde den brytas upp. Det kändes nog lite som att marken gav vika när jag såg rökpelaren som kom ut från lokalen. Räddningsverket och de frivilliga brandkårerna gjorde lyckligtvis ett otroligt jobb, säger han.
I nuläget ser det ut som att branden orsakades av ett elfel i en liten fläkt på en av frysarna.
– Det är rökskadorna som är värst, och för att kunna sanera lokalen behöver vi använda en ozonrenare på nätterna. Det viktigaste är dock att det bara är materiella skador och att ingen befann sig i lokalen, menar Stig Grönlund.
I måndags fick all skadad egendom slängas ut ur lokalen så att nya inventarier kan få ta dess plats – till och med drinkpinnar och sugrör.
– Det blev kort varsel för alla, och det är klart att jag till en början misströstade när jag såg hur tidskrävande återställningsarbetet skulle bli, men alla har varit flexibla. I dag leds städarbetet av Feja och skillnaden är slående. Det är härligt att ha så många på plats som hjälper till – även privatpersoner, säger Stig Grönlund.
Det är svårt att ge ett bestämt öppningsdatum, menar han.
– Jag är fortfarande nervös över när vi kommer att kunna öppna igen, eftersom det påverkar så många att hålla stängt. Jag hoppas kunna öppna den 19 januari, eftersom vi har många bokningar den helgen i och med Idrottsgalan.
Det krävs också kontakt med det dagliga klientelet när något rubbar öppettiderna.
– Vi kommer att fortsätta informera våra gäster om läget hela tiden. I måndags började vi kontakta kunder och vi har även en dialog med försäkringsbolaget. Man får vara kreativ, se det positiva i saker och konstatera att det här är storstädningen vi ändå behövde utföra!
Kan du hålla hoppet uppe trots situationen?
– Med tanke på omständigheterna känns det ganska bra just nu. Det är fint att bli så uppbackad av personalen och alla andra. Det är många som bryr sig och jag är väldigt glad över att ingen kom till skada. Jag tror att jag och personalen kommer att gå stärkta ur det här.
Smidig arbetsprocess
På övervåningen står kocken Emil Husell och tvättar soffor. Servitören Linn Weman torkar stolsben.
– Det är klart att allt känns annorlunda, men man får se det här som en chans att storstäda. Det börjar bli ganska tomt här, och vi har hittat allt möjligt i tömningen som ändå är bra att göra sig av med.
Linn Weman håller med.
– Självklart blev jag orolig när jag fick beskedet om branden, men ganska snabbt fick jag en kämpaglöd och en känsla av att vi fixar det tillsammans.
Personalstyrkan lyssnar på musik under arbetet, och Linn Weman menar att det trots ovissheten ligger en bra stämning i luften.
– Alla vill få det gjort, och vi arbetar effektivt för att kunna öppna så snart som möjligt igen.
Med en stege och några sladdar i famnen kommer bartendern Simon Pietilä gående. Han håller som bäst på att dammsuga taket.
– Det går bra – speciellt eftersom ryggdammsugaren är så smidig.
Han menar att återställningsarbetet har varit tidskrävande, men ser ändå ljust på saken.
– Jag är glad att det inte gick värre, och vi kan arbeta effektivt tack vare alla som är här och hjälper till. Nu hänger det bara på att köket ska hinna restaureras.
Norah Lång