I december 2020 antog kommunfullmäktige i Jomala en ändring av delgeneralplanen för Möckelö. Ändringen gällde ett område på cirka 38 hektar som domineras av det detaljplanerade området Möckelö strand, glesbebyggd jord- och skogsbruksmark samt obebyggda områden med bergbunden skog och karga hällmarker.
Planens målsättningar var bland annat att ändra ett område för hotellverksamhet till ett småhusdominerat bostadsområde och att reservera ett område för en allmän byggnad.
Det inkom två besvär mot beslutet. Yrkandena i båda var att kommunfullmäktiges beslut skulle upphävas.
Strandäng och hällmarker
Ålands förvaltningsdomstol har nu beslutat att avslå det ena besväret. Men i det andra ärendet får personerna som besvärat sig rätt. Domstolen betraktar delgeneralplanen som lagstridig och upphäver kommunfullmäktiges beslut anta den.
Orsaken är de skyddsvärda naturtyperna i området. 2017 gjorde företaget Faunatica, på fastighetsägarens uppdrag, en vegetations- och biotopinventering i området. Man påträffade flera hotade eller sällsynta växtarter och 22 förekomster av värdefulla naturtyper.
De flesta av naturtyperna klassades som lokalt värdefulla, och för dem rekommenderade Faunatica att de beaktas i samband med markanvändningen, då det ”med måttliga medel är möjligt”.
Tre av områdena klassades dock som värdefullare än de övriga. Det var två stora hällmarksområden och en strandäng på den västra stranden.
Tog med åtta området
Kommunen anvisade åtta av de 22 områdena med värdefulla naturtyper som skyddsvärda i delgeneralplanen. Dessa utgjordes av de tre mer värdefulla objekten samt av fem som man bedömde kunde beaktas ”med måttliga medel”.
Enligt förvaltningsdomstolen ska det ska anvisas i generalplanen om ett område ska skyddas på grund av miljövärden. Men i det här fallet framgår det varken varför de övriga 14 skyddsvärda biotoperna inte tas med eller vad det innebär för skyddet av dem.
”Det förblir oklart både utgående från plankartan och planbeskrivningen varför endast åtta av 22 biotoper märkts ut”, skriver domstolen som även konstaterar att skrivningen ”med måttliga medel” inte återfinns i den relevanta lagstiftningen. Därför upphävs kommunfullmäktiges beslut.
Ålandstidningen har varit i kontakt med fastighetsägaren, som inte tagit del av domstolens beslut och som därför vill avvakta med eventuella kommentarer. Inte heller kommunstyrelsens ordförande Wille Valve (MSÅ) hade sett beslutet när Ålandstidningen kontaktade honom under helgen.