Landshövdingen riktar hård kritik mot politiker som besvärar sig när de inte får sin vilja igenom för att förhala beslut.
I Saltviks kommun känns problemet igen.
-Det har förekommit, säger kommunstyrelsens ordförande Thommy Fagerholm.
POLITIK I en debattartikel som publicerades i går i Ålandstidningen kritiserar landshövding Peter Lindbäck de kommunpolitiker som väljer att besvära sig när de inte fått igenom ett beslut på politisk väg för att på så sätt förhala beslutet.
- En förtroendevald måste vara mogen för rollen som politiker. Om man valt att jobba inom det politiska systemet måste man klara av att hamna i minoritet och acceptera det, säger han.
Väntar ut besluten
Genom att besvära sig menar Peter Lindbäck att vissa politiker använder tidens hjälp för att tillintetgöra verkan av beslut de inte står bakom.
I debattinlägget skriver han att ett kommunkansli för några år sedan räknade ut att 40 procent av besvär och rättelseyrkanden kom från förtroendevalda.
Peter Lindbäck vill inte säga vilken kommun han syftar på.
- Det är en mindre kommun. Inte min födelsekommun.
Känner igen problemet
Thommy Fagerholm som är ordförande i Saltviks kommun håller med landshövdingen.
- Jag har varit med om det. Det är inte aktuellt nu, men det har varit ett problem i kommunen. Vissa ville få fram sin åsikt och såg till att fördröja processen.
Han påpekar att politiker även kunde lämna in besvär i någon annans namn till exempel en familjemedlem, så att det inte skulle vara lika uppenbart vem som låg bakom.
Många besvär från politiker
Lars Häggblom, Hammarlands styrelseordförande, anser inte att Lindbäcks analys stämmer i Hammarland. Han menar att politiker besvärat sig i vissa fall, men det har inte ändrat utgången.
Styrelseordföranden i Brändö Margaret Lundberg bekräftar att politiker lämnar in besvär, men säger att det inte är på felaktiga grunder.
- Det har inte gjorts för förhalandets skull. De besvärar sig för att de tror på att något gått felaktigt till.
Att en stor andel av besvären skulle lämnas in av förtroendevalda är ingen nyhet för henne.
- Det bor 500 personer på Brändö. De som är förtroendevalda är ofta samma personer som är aktiva inom allting.
Demokratins baksida
Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands kommunstyrelse och han känner igen problemet med förhalning av beslut. Byggandet av Fyrens marina har skjutits upp gång på gång och nu avvaktar man eventuella besvär mot fullmäktiges beslut att rösta igenom projektet.
- Men det är inte aktiva politiker som besvärat sig, det är kommuninvånare. Det är demokratins baksida, i vissa fall blir det minoriteten som får bestämma. Det har kommit så många besvär mot Fyrens marina att projektet kanske inte blir av.
Ålandstidningen