11.895 hushåll i Hammarland, Jomala, Kökar, Lumparland, Mariehamn och Sottunga var anslutna till Mise när stämman i december 2020 fastslog avgifterna för 2021.
Det är de här avfallstaxorna som Ålands förvaltningsdomstol (ÅFD) nu upphäver, enligt beslut från förra veckan som Ålandstidningen tidigare rapporterat om. En av de som besvärade sig, Rolf Granlund, är både lättad och frustrerad.
– Det jag känner är jobbigt är att det politiska arbetet med den här frågan inte är särskilt hoppingivande. Den här frågan är något som påtalats så länge och varit uppe i så många sammanhang, ändå har man på något sätt velat framhärda att man har rätt att överträda lagen, säger han och fortsätter:
– Det är ett rättsosäkert samhälle vi lever i. Det tar fyra år att få ett domstolsutslag och risken är nu att man kommer att skylla på varandra och söka prövning till Högsta förvaltningsdomstolen för att hitta sätt att komma undan sitt ansvar. Politikerna borde erkänna att man gjort fel och rätta till misstagen så man kommer vidare.
Har det varit frustrerande år i väntan på beslut?
– Visst har det varit det. Det är så många saker att hålla ordning på, folk som hade normal soptömning fick höjda avfallsavgifter (när flerfackssystem infördes, reds anm.), de som hade det sämst hade svårt att klara det. Man blir lite desillusionerad och känner nästan uppgivenhet när samhället inte klarar av att ha ett demokratiskt korrekt och rättssäkert ledningsskikt inom de politiska partierna. Man tycks skydda varandra när man tillåter att sådant här får hända utan att någon sätter stopp, säger Rolf Granlund.
Vem borde ha stoppat det?
– Alla som sitter i konstellationer som har makten, både på kommunal- och landskapsnivå.
Inte enkelt
Domslutet gäller för 2021 års taxor, men inga större skillnader har införts inom Mise sedan dess.
– Hela systemet är obalanserat mot behoven hos hushållens förmåga att producera avfall. I mitt hushåll är vi två vuxna med två tunnor som mest skramlar tomma.
Den som smutsar ner ska betala, säger han.
– Det är ingen enkel grej, det ska jag villigt erkänna. Men det har varit oklart för länge, därför känns det skönt att domstolen gick på den här linjen. Hur det ska redas ut är jag dock ganska pessimistisk till. Jag hoppas man försöker göra det utan att hitta syndabockar, i slutändan handlar det om hushållen och att vi måste ha en organisation som fungerar enligt lag.
Oklara kostnader
Vad beslutet skulle betyda i reda pengar för ett hushåll är svårt att uppskatta eftersom det varierar stort beroende på avtal.
– Men en person som hört av sig till mig bor ensam och har räknat ut att han betalat 450 euro för mycket sedan 2021, säger Rolf Granlund som ett exempel.
Frågan om producentansvaret för förpackningsavfall, en kostnad som enligt ÅFD åtminstone delvis lagts på hushållen trots att den enligt lagen ska bekostas av producenterna, hoppas Rolf Granlund nu också reds upp en gång för alla. Han antar att eftersom Mise sannolikt inte kan betala tillbaka summan retroaktivt får ägarkommunerna träda in.
– Så rättvisa skipas.