I takt med att havsörnsstammen har vuxit sig allt starkare påverkas andra fågelarter, bland dem ejder och skräntärna. Även om ejdern fortfarande är den vanligaste häckande sjöfågeln i landskapet, är jaktförvaltare Robin Juslin oroad över att särskilt honornas antal minskat såpass snabbt vilket leder till en sned könsfördelning. Det skrev Ålandstidningen förra veckan.
Robin Juslin anser att frågan om havsörnens påverkan på andra arter borde diskuteras mer och att det är av vikt att undersöka hur arterna påverkas så att konkreta hjälpåtgärder kan utarbetas.
Roger Nordlund kan tänka sig att lyfta frågan till lagtinget för diskussion.
– Jag tror att det finns ett brett politiskt stöd.
En diskussion i lagtinget skulle bland annat kunna ge politisk färdkost till de tjänstemän som jobbar med frågan.
Gå varsamt fram
Roger Nordlund säger att han tycker att havsörnen är en fantastisk fågel men att han samtidigt själv sett hur den jagar och plockar slätt i ådornas bon.
– Det har gått lite över styr, det finns ju även andra fågelarter som måste få förutsättningar att leva.
Samtidigt vill han ”inte göra en politisk grej” av frågan.
– Det är ett känsligt ämne så man bör gå varsamt fram.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) tror att ett offentligt diskussionstillfälle om örnens påverkan på faunan skulle vara intressantare än en debatt i lagtinget.
– Det är min personliga åsikt och inte ett ställningstagande mot Roger Nordlunds förslag.
Debattens syfte skulle vara att försöka hitta metoder för att lösa situationen.
– En sakorienterad debatt där jägare, skärgårdsbor, naturintresserade och även jaktmotståndare kan diskutera vilka åtgärder som kan vara möjliga.
Fågelskyddsområden
Mats Perämaa säger att en diskussion i lagtinget förstås också är en möjlig väg att ta sig an frågan politiskt.
– Om LR har en beredning i botten kan man diskutera utifrån den men då får ju inte andra än politiker medverka.
Mats Perämaa konstaterar liksom Roger Nordlund att det är känsligt att diskutera havsörnen. Han anser att det är en ståtlig fågel som har sin plats i naturen och att det säkert finns olika ståndpunkter bland politikerna liksom i övriga samhället.
– Men det är ett faktum att sjöfågelstammen är påverkad av de predatorer som finns i omgivningen. Mårdhunden har ökat kraftigt, ibland finns det mycket mink och nu har vi också rovfåglarna. Vi måste diskutera alla bitar som påverkar sjöfågelstammen. Nu äntligen diskuteras havsörnens påverkan på riktigt.
Camilla Gunell (S), som ansvarar för jakt- och miljöfrågor i LR, var på tjänsteresa i måndags. En som redan lyft frågan med henne är lagtingsledamoten Gun-Mari Lindholm (MSÅ).
– Vi kom överens om att vi ska ha en träff när hon är tillbaka. Där kunde också Mats Perämaa och Roger Nordlund vara med. Hon behöver även diskutera frågan med tjänstemännen på avdelningen. Det skulle vara bra att ha en gemensam plan.
Annika Kullman