Private Media Groups ägare Berth Milton talar i dag ut om striden med Kaupthing, banken som Ålandsbanken vill köpa.
KAUPTHINGAFFÄREN Medan ÅAB-chefen Peter Wiklöf och hans direktörer sitter i Kaupthings kontor vid Stureplan i Stockholm och nagelfar Kaupthings affärer pågår en helt annan granskning i Svea Hovrätt en bit därifrån.Där utkämpar en ursinnig Berth Milton en strid om sin heder mot Kaupthing. Han kräver banken på över 80 miljoner kronor i skadestånd för en mäklares misslyckade aktieaffärer.I första ronden i tingsrätten förlorade den så kallade porrkungen och hans bolag Kingston Finance. Det tycker han inte är konstigt.– Tingsrätten såg på vad de ansåg var etiskt och moraliskt rätt. I Sverige kan man inte ge någon som Berth Milton rätt, det kan man bara inte, jag håller ju på med pornografi. I hovrätten tror jag man mer ser på det juridiska läget, säger Berth Milton.
Till Europadomstolen
Hovrättsförhandlingarna inleddes i går måndag och fortsätter hela veckan. Minst.– Förlorar jag i hovrätten kör jag vidare. Jag ber om prövningstillstånd. Går inte det går jag till Europadomstolen. Jag släpper inte det här. De har gått över alla gränser.Varför är det så viktigt för dig?– Det är en principsak. I Sverige tror alla att man kan göra i princip hur som helst mot mig. Och banker generellt i Sverige har kunnat trampa ner vem som helst. Jag känner många som inte haft möjligheten att kunna försvara sig.– Bland annat en av mina bästa vänner som är golfare i USA. Han satte in 400.000 dollar i Matteus, på min inrådan. Banken spelade bort allt och skickade dessutom en räkning på 100.000 dollar efteråt! Allt var borta.Golfspelaren tog i detta skede strid och fick efter ingripande från högsta bankledningen viss upprättelse. Det var samma mäklare som skötte golfarens pengar som tog hand om Miltons/Kingstons miljoner.
Kan bli miljarderRättegången mot Kaupthing handlar inte bara om nesan att förlora en massa pengar i investmentbolaget Kingston. Berth Milton är sur på Kaupthing av fler orsaker.Han hävdar att bankens agerande i samband med Kingstonhärvan stoppade Private Media Group från att göra en listning på Frankfurtbörsen och få in 70 miljoner dollar på en kurs som då låg på nio dollar per aktie. Emissionen var fulltecknad, bland köparna fanns stora namn som investmentbanken Merrill Lynch. Då började Kaupthing sin utförsäljning för att täcka de förluster i Kingston som mäklaren förorsakat under Matteustiden. Aktiekursen trycktes ner till fem dollar och emissionen ställdes in.– Om Kingston skulle ha framgång i hovrätten är det mycket troligt att Private stämmer vidare. Då handlar det om belopp i miljardklass, säger Milton.Börsvärdet på Private sjönk med fyra dollar och det finns 50 miljoner aktier, det är 200 miljoner dollar.– Istället för att få in 70 miljoner dollar fick Private Media Group en skuld till Commerzbank på fem miljoner dollar. Det var kontentan av det Kaupthing höll på med, säger Milton.Det ligger alltså storligen i Ålandsbankens intresse att avtala bort ett eventuellt skadestånd till Berth Milton i samband med köpet av Kaupthing Sverige.– Det kanske går, man jag tror inte någon tänkt på steg två. Jag tänker fullfölja detta.
Har blivit 80 miljoner kronorVäldigt få bankkunder har ork eller resurser att ta strid på det sätt Berth Milton gjort.– Så är det. Jag har förmånen att ha pengar och tillgångar att slå tillbaka. Lyckas jag kommer ganska många efter mig. Det är jag säker på, säger Milton och understryker att det inte är pengarna han är ute efter även om det är en rejäl hög.I dag har de ursprungliga 44 miljoner kronorna vuxit till uppemot 80 miljoner kronor med ränta på ränta från 2002.– Vinner jag kommer jag att skänka en stor del av pengarna till ideella organisationer som Stadsmissionen och cancerfonden. Dessutom håller jag på i Botswana med ett eget projekt som ska få ta del av pengarna. Det är principen jag är ute efter, man ska inte göra så här.Vad har folks reaktioner på din kamp mot Kaupthing varit så här långt?– Bara positivt. Fast det är klart, de som engagerar sig är folk som själva blivit drabbade. Det gör väl att det är hundraprocentig utdelning när det gäller att heja på och peppa. Det handlar ju om en kamp mellan den lilla människan och den stora banken.
”Det är satt i system”Berth Miltons affärer sträcker sig tillbaka till den tiden då banken hette Matteus, strax innan den blev uppköpt av Kaupthing. Han är ändå helt övertygad att det som hände honom absolut inte var någon engångsföreteelse, förorsakad av en enstaka mäklare.– Absolut inte. Jag är helt säker på att det handlar om ett strukturellt fel och att sådana här affärer var satta i system. Det handlar om girighet och årets bonus. De skiter i allt annat, säger Milton.I sitt försvar hävdar banken att den skulle hjälpt Berth Milton att undanhålla skatt. Det tycker han är bisarrt eftersom han bor i Spanien.– Om jag vore så rädd för svenska skattemyndigheter, varför skulle jag då ha pengar i Sverige. Då skulle jag väl ha skickat dem till Andorra eller Lichtenstein eller liknande istället för att flytta dem från ett konto till ett annat i Sverige och fortsätta vara livrädd.– De hävdar att de hjälpt mig undanhålla skatt från Sverige. Och så hävdar de att jag kunnat påverka dem att inte banda samtal när de redan ett flertal gånger fått varningar och legat på gränsen att få behålla licensen, säger Milton.Matteus var redan varnade av Finansinspektionen när Kingstonaffärerna startade. I slutet av 1990-talet exploderade den så kallade Pinkertonhärvan i Sverige som slutade med fängelsedomar för de tyngst inblandade. Hela sex mäklare vid Matteus Fondkommission stod misstänkta för insiderbrott i samband med den.
Lockades av uppköpDet som, enligt Berth Milton, mycket väl kan ha triggat fram de vilda miljardaffärerna med Kingstons aktier var det faktum att Matteus då, i början av 2000-talet höll på att köpas upp av Kaupthing.Det fanns alltså goda skäl för bankens aktieägare att prestera ett bra resultat inför försäljningen.Den mäklare som, enligt Berth Milton, skötte affärerna och förlorade alla pengar för hans bolag tjänade samtidigt en rejäl hacka till sin egen bank där mäklaren var en av de större aktieägarna.– Matteus tjänade över 18 miljoner kronor på Kingstondepån, precis innan försäljningen till Kaupthing, hävdar Milton.– Det låg alltså helt i hans eget intresse att driva upp affärerna och få så mycket kommission som möjligt.Mäklaren som allt handlar om fick senare sluta vid Kaupthing efter att dåvarande vd Lage Jonason gripit in. Samme Jonason som i dag agerar mellanhand mellan Ålandsbanken och Kaupthing Sverige.Berth Milton stod i kontakt med sin advokat Gösta Bergman vid lunchtid efter hovrättens första arbetsdag.– Som det verkar så går det ganska bra, säger Milton.Dag ett är vikt för sakframställning och yrkanden. I dag tisdag blir det vittnesförhör. Onsdag är det paus innan förhandlingarna fortsätter på torsdag. Då ska Berth Milton själv höras innan det blir slutpläderingar på fredag.
Fem miljoner till advokaterÅlandsbanken genomför i detta nu en due diligence i Kaupthing där allt ska granskas in i minsta detalj. ÅAB-chefen Peter Wiklöf har sagt att om det är något Ålandsbanken inte vill bli förknippad med är det en massa rättegångar kring gamla tvister.Frågan är hur banken ska kunna skriva in sånt i köpeavtalet. Preskriptionstiden för ärenden likt Kingstonhärvan kan vara uppemot tio år och därmed gå tillbaka till tiden före Kaupthing köpte Matteus och Nordiska.Det kan alltså i teorin betyda att Ålandsbanken ärver problem som uppstod till och med innan Kaupthing kom in. Det kan också dyka upp nya missnöjda kunder ifall Berth Milton vinner i hovrätten,Ingen har varit i kontakt med dig från ÅAB. Är det inte konstigt?– Njae, jag tror att de förlitar sig på Kaupthings jurister som är kända för att mangla folk bara, rakt av. Det tänker inte Berth Milton gå med på. Kampen fortsätter.– Jag har lagt ner långt över fem miljoner kronor på detta i dag i advokatkostnader, bara för att bevisa min rätt. Jag ger mig aldrig.Jörgen Petterssonjorgen.pettersson@alandstidningen.axtel: 26640
Ålandstidningen