Influensavaccin till småbarn, en ny arbetsmetod för rådgivning till föräldrar och screening för att fånga upp nyblivna mammor med depression. Det är primärvårdens tre nya satsningar.
VÅRD -Det är jätteroligt att i dag få berätta om våra tre senaste satsningar, säger Birgitta Hermans, klinikchef på primärvården.
Den förebyggande vården är viktig och meningen med satsningarna är att täcka in hela vårdkedjan, förklarar man.
Den första satsningen, som Ålandstidningen redan berättat om, är gratis influensavaccinering av småbarn. Barn mellan 6 och 35 månader ska från och med i år få vaccinet.
-Anledningen till detta är att vi har märkt att barn i den här åldern får många bakteriella följdsjukdomar så som till exempel lunginflammation eller öroninflammation, säger Hermans.
-Barn sprider också viruset en längre tid än vuxna, säger Ingrid Eklund, hälsovårdare på barnrådgivningen.
Det preliminära datumet när vaccineringen ska inledas är vecka 44. Den andra dosen, som barn måste ta, ges fyra veckor senare, vecka 48.
Åtta utbildade
Den andra satsningen påbörjades redan 2003 och avslutades i går. Det är projektet "Det tidiga samspelet" som handlar om att utbilda hälsovårdare att på ett bra sätt skapa kontakt mellan föräldrar och barn.
-Tanken är att få en bättre beredskap för att stöda föräldrar i föräldraskapet. Att hjälpa till att skapa en god relation mellan föräldrar och barn, säger Ingrid Eklund.
Åtta hälsovårdare fick i går sina intyg på avklarad utbildning. Nu ska de börja praktisera arbetsmetoden.
-Det är en viktig metod som ska hjälpa till att undvika problem och lidande senare i livet. Vi tänkte börja ha samtal med föräldrarna redan under graviditeten.
Hjälpa deprimerade mammor
Efter 15 år har Ålands hälso- och sjukvårds primärvårdsenhet fått en psykolog, Elin Lampi började för en månad sedan. Hon kommer att vara en del i den tredje satsningen då man genom en så kallad screening ska fånga upp de mammor som har förlossningsdepression.
Screeningen innebär att alla nyblivna mammor får fylla i ett formulär där de svarar på några frågor. Får man ett visst antal jakande svar finns det risk att man är deprimerad och då får man en remiss till Elin Lampi.
-Mellan 10-20 procent av alla nyblivna mammor drabbas av förlossningsdepression och det är viktigt att de får hjälp så fort som möjligt, säger Lampi.
Får de inte hjälp kan depressionen vara länge, ett år senare har 30 procent fortfarande kvar den om de inte får hjälp. Det kan medföra stora konsekvenser för förhållandet mellan mamma och barn.
Planen är att utföra screeningen när barnet är omkring åtta veckor gammalt.
-I ett och ett halvt år har vi haft en liknande screening om våld i hemmet. Det har visat sig vara en bra metod för att förebygga komplikationer längre fram, säger Birgitta Hermans.
Matilda Andersson