Nina Nyman-Johansson säger att gödselpriserna började stiga mer än vanligt under hösten.
– Det sammanfaller väldigt mycket med den prisökning vi sett på energipriserna. Dyrare energi har gjort det dyrare att tillverka konstgödsel.
Under fjolåret var emellertid prishöjningarna moderata, omkring 10-20 euro per ton och per höjning. Men sedan kriget i Ukraina bröt ut har situationen blivit värre.
– Yara stängde förra veckan ordermottagningen vid sin fabrik i Nystad eftersom de inte visste om de skulle få tag i råvaror till produktionen. Och när de öppnade på nytt höjdes priset med 393 euro på ett bräde.
För ett år sedan kostade ett ton konstgödsel omkring 250 euro.
– I dag är det en bra bit över tusen euro. Det är fruktansvärt mycket.
Brist på råmaterial
Vid tillverkning av konstgödsel används flera råmaterial, bland annat ammoniak som är en kemisk förening av väte och kväve.
– Ryssland är en av största producenterna av det råmaterial som behövs i tillverkningen av konstgödsel.
Dessutom är tillverkningsprocessen energikrävande.
Nina Nyman-Johansson säger att de flesta jordbrukare i dag använder konstgödsel vid sidan om konventionellt gödsel.
– Det akuta i sammanhanget för jordbrukarna är att alla insatsvaror, och dessutom energin, stiger i pris samtidigt. Det är en enorm ökning alltsammans och matpriserna följer inte den utvecklingen.
Även balplast
Enligt Nina Nyman-Johansson är situationen mest allvarlig för animalieproduktionen, för mjölk- och köttproducenter, eftersom priserna på foder stigit kraftigt (läs mer om det i artikeln intill).
– Även priset på till exempel balplast har fördubblats. Allt som en jordbrukare behöver i sin produktion har blivit dyrare. Det är en jätteond cirkel just nu.
Dessutom säger hon att man ännu inte vet hur höstens sådd har klarat vintern.
– Vi vet inte hur bra den övervintrat. Måste jordbrukarna plöja upp allt och så nytt havre och korn eller har allt klarat sig. Det finns en stor oro.
Skulle vi dessutom få en torr och varm sommar blir situationen än mer kritisk.
– Blir det en torka som 2018 är nog jordbrukarna riktigt illa ute. Det är ett alarmerande läge och även konsumenterna borde vakna, för det här påverkar oss alla i slutändan.