Stadens planer att muddra vid anläggningen av Mariaparken i Mariehamn är skadliga för vattenmiljön. Det menar Carl-Gustav Flink och Torbjörn Sundblom som vill att staden drar tillbaka sin ansökan om miljötillstånd för projektet.
MARIEHAMN Nej, det är inte Mariepark det handlar om, utan Mariaparken. Det är namnet som finns i en gammal stadsplan för Österhamnsområdet och beskriver en plats mellan MSF och Fahlers brygga. Där planerar Mariehamns stad att anlägga ett grönområde som sträcker sig 30 meter ut från gångbanan längsmed Österleden. Den befintliga småbåtsbryggan kommer i samband med det att flyttas längre ut.
För att projektet ska kunna genomföras måste området fyllas ut. I anslutning till arbetet kommer man att utföra muddringsarbeten. Därför har man nu sökt miljötillstånd för muddring på området.
Projektet väcker gamla känslor till liv hos Torbjörn Sundblom och Carl-Gustav Flink som har lämnat in en skrivelse där de protesterar mot planerna och kräver att staden antar en vattenskyddsplan.
-Det är precis så här staden har gjort under 90-talet. De har gjort en bristfällig muddringsplan och därefter sökt om miljötillstånd.
Men är det inte miljömyndighetens sak att avgöra om projektet kan få miljötillstånd?
-Deras uppgift är att se till att arbetet följer lagen, men lagen ger inte tillräckliga instruktioner i frågan.
Efterfrågar miljöåtgärder
Enligt Carl-Gustav Flink finns det flera åtgärder som minskar en muddrings miljöpåverkan.
-Genom att använda en så kallad miljöskopa som är sluten minskar man läckaget av muddringsmassa ut i vattnet. Det finns entreprenörer på Åland som har rätt sorts utrustning.
Han tycker att staden borde ha ett tydligt regelverk för hur muddringsarbeten ska gå till.
-Där borde stå att muddringsarbeten inte ska ske på våren och sommaren då det gör mest skada på bottenmiljön, och att man ska begränsa läckage genom att använda så kallade muddringsgardiner som går ända ned till bottnen.
Genom att anta en vattenskyddsplan skulle man garantera att även privatpersoner och företag använde miljövänliga metoder.
Ska använda gardiner
Håkan Lindén på tekniska verkens markavdelning tycker att kritiken mot projektet är orättvis.
-Det ligger i vårt intresse att göra det här arbetet så bra vi kan. Vi har planer på att använda muddringsgardiner i dubbla lager och arbetet kommer i huvudsak att göras under vinterperioden, säger han.
Men ni har ju ansökt att få arbeta året runt?
-Det stämmer att vi har ansökt om det. Orsaken är att vi inte kan styra vilken tid på året som fyllnadsmaterialet finns tillgängligt. Men det är upp till miljö- och hälsoskyddsmyndigheten att avgöra om det är förenligt med lagstiftningen. Vi anpassar oss så klart efter miljötillståndet.
Någon miljöskopa finns inte med i planen, men kan ändå bli aktuell att använda.
Ansökan om miljötillstånd ligger för påseende hos Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Budget för att slutföra projektet finns först år 2013.
Tone Nordling