Det är intresseföreningen psykisk hälsa Reseda tillsammans med psykiatriska kliniken som under måndagen anordnar ett föreläsningstillfälle på ÅHS.
På plats som en av två föreläsare är Carin Aissa Nabseth som själv har varit deprimerad och flera gånger blivit intagen till slutenvård.
– Jag är gammal journalist med bipolär sjukdom typ 1 och ADHD. I tidigare äktenskap blev jag även misshandlad och 1994 gick jag in i en djup depression som ledde till att jag blev intagen på slutenvård. Totalt har jag varit behandlad inom slutenvården sex gånger.
Boendevård saknas i dag helt och Carin Aissa Nabseth berättar själv om sina erfarenheter av boendestöd och brukarinflytande.
– Boendestöd fyller en väldigt viktigt funktion och betyder så mycket för den som är ensam och mår dåligt. Jag fick själv boendestöd när jag bodde hemma och det viktigaste var att vi gjorde allting tillsammans. Hon blev som en familjemedlem, en syster, som fanns där och hade råd.
Eftersatt
Urban Markström, som är professor i socialt arbete vid Umeå universitet, har tittat närmare på hur de olika funktionerna påverkar samhället i stort och säger att det fortfarande finns mycket att göra för att likställa den psykiatriska vården med övrig vård.
– Generellt kan man säga att det satsas mindre inom psykiatrin än vad det satsas inom andra, jämförelsebara, områden.
Att det är en statusfråga och att den psykiska vården inte är särskilt konkret ser han som två stora förklaringar.
– Jämför man med cancervården har den en annan status och är mycket mera konkret. Det blir mera konkret när man inom cancervården säger att man ska rädda liv. Det är ett problem för psykiatrin och gör att man hamnar i bakvatten.
Han tycker det är viktigt att psykisk hälsa diskuteras eftersom det fortfarande omges av tabu och stigma.
– Det är associerat med negativa saker. Därför är det viktigt att man pratar om det och får bort bilden av vi och dem.
Kevin Eriksson