Borreliagruppen på Åland, som har bedrivit forskning i mer än 20 år, gick ut med ett önskemål om frivilla donationer av blod som blev över vid blodgivningen före årsskiftet.
Hur många prover fick ni in?
– Vi fick in lite drygt 300 prover, säger den biomedicinska analytikern Nellie Carlströmer Berthén.
Är det ett bra antal?
– Det är jättebra. Man behöver ha den typen av mängd för att kunna dra några slutsatser om hur det ser ut i samhället. Så vi är jättenöjda.
Referensmaterial
Hur ska proverna användas?
– Vi ska använda dem för att till exempel undersöka hur det ser ut med borreliaantikroppar hos den åländska befolkningen. Vi ska jämföra det med blod från blodgivare 2018, för att se om det skett några förändringar i samhället gällande exponering av borrelia. Vi ska även göra samma sak gällande TBE.
– Vi håller också på med en metodutveckling för att man ska kunna se skillnad på vaccinationsantikroppar mot TBE och virusgjorda antikroppar, där man har blivit utsatt för viruset. I dag kan man inte se skillnad på de antikropparna.
Varför är det bra att se den skillnaden?
– Det är bra för diagnostikens skull. I dag ser vi bara att vi har ett positivt svar på TBE, men vi vet inte om det är för att personen är vaccinerad eller om är det för att den har en TBE-infektion. Den här metoden hjälper till att se det.
Det är en ganska väsentlig skillnad, antar jag?
– Ja, för diagnostiken är det jättestort.
Har ni börjat med analyserna?
– Vi har analyserat en del. Men vi har inte sammanställt resultaten än.
När kan det finnas resultat?
– Kanske i vår. Vi ska även göra många andra saker med de här proverna. De ska användas som ett referensmaterial, alltså ett material som ger en representativ bild av den åländska befolkningen. I framtida studier, om man vill titta på något annat, kan man använda sig av den här typen av material för att göra en referensgrupp. Så det kommer att användas till bra saker under många år framöver, säger Nellie Carlströmer Berthén.
TBE
• Fästingburen encefalit, eller tick-borne encephalitis (TBE), är en fästingburen hjärnhinneinflammation som kan spridas mellan djur och människor via bett av en fästing.
• De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar. En tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
• Det finns ett vaccin. På Åland har man rätt att få tre doser vaccin gratis om man bor stadigvarande eller har fritidsbostad här.
Nio nya TBE-fall
Under ettårsperioden mellan oktober 2023 och september 2024 rapporterades i Finland 200 nya fall av TBE till det register över smittsamma sjukdomar som Institutet för välfärd och hälsa (THL) upprätthåller. Enligt THL:s kartfunktion rapporterades nio fall på Åland.
Under perioden 2020–2024 rapporterades 68 TBE-fall på Åland. Det ger en incidens på 38,5 fall per 100.000 invånare. Två områden i landet hade en högre incidens: Gustavs och Pargas. I Gustavs, som hade högst incidens, var den 71,3 fall per 100.000 invånare.
En hög incidensen tyder på att vaccinationstäckningen inte är tillräcklig, enligt THL.