Civilminister Ingrid Zetterman (Lib) presenterade landskapsregeringens (LR) demokratistrategi för lagtinget i måndags. Bland annat vill man öka det politiska engagemanget hos unga ålänningar.
– Vi vet att unga rör sig bort från politiska organisationer och engagerar sig på annat sätt. Vi får inte ha val som är irrelevanta för en hel generation.
Mer flexibilitet kring själva röstningen kan även locka andra åldersgrupper sade Jessy Eckerman (S).
– Vi kan kanske ha röstning i något shoppingcentrum eller större matbutik. Många är vana att handla sent och har svårt att komma ifrån till en vallokal dagtid.
Varken könsfördelningen eller inflyttningen till Åland reflekteras i lagtingets sammansättning, sade Robert Mansén (C).
– Det är ingen bra spegelbild av ett modernt samhälle. Trots stadig inflyttning de senaste 50 åren syns inte detta i vårt parlament, sade han.
Stellan Egeland (Ob) kritiserade åtgärder för att jämna ut könsfördelningen i den politiska representationen.
– Demokrati handlar inte om att politiker ska få besluta vad som är ett rimligt utfall av ett val. Detta är politiker som inte är nöjda med utfallet av folkets val, sade han.
Trygg debatt
En trygg debatt med yttrandefrihet och ett skydd mot hot och trakasserier, är grundpelare för en stark demokrati, sade Simon Påvals (Lib). Även om sociala medier har många fördelar för den fria debatten och kontakten mellan makthavare och folket, ser han nackdelar.
– Den sociala bestraffningen är hårdare och mer direkt och gör att många hellre undviker att göra sin röst hörd.
Liz Mattsson (C) sade att när Centern värvat kandidater har påhoppen varit en orsak att inte kandidera.
– Det är det vi får höra, att man inte vill inte utsätta sig för det.
Nina Fellman sade att det inte bara är den hårda debatten som är ett problem.
– Det är en bekymmersam utveckling att sanning har blivit relativt, att det inte finns fakta.
Höja nivån
Politiken ska vara ett vardagsjobb och inte en teaterscen, sade hon också.
– Vi måste höja oss till den nivå som det här uppdraget kräver, vi måste läsa på, lyssna på varandras bästa argument, inte smutskasta varandra och inte söka svar i Facebookdiskussioner. Tyvärr förekommer det att man anklagar varandra och LR för att ljuga, misstror sakkunskap och vetenskap och odlar fördomar. Vi behöver inte hymla om att det är ett faktum i den här salen.
Lagtingsledamöterna behöver minnas vilka de är, sade Wille Valve (MSÅ).
– Vi vill tro att vi representerar våra väljare, men för många representerar vi överheten. Och dem ska man få gyckla, men det är ett problem när det övergår till förakt.
Debatten avbröts och fortsätter på onsdag.