I Nordic Budo & Sports Academys lokaler i Norrböle är det introduktionskurs i Krav Maga som står på schemat. Instruktören Per-Owe Yttring hälsar dagens deltagare välkommen och går igenom träningens tekniker.
Deltagarna ska i dag få lära sig mer om blockeringar och hur man skyddar sig mot inkommande slag. Krav Maga-kurser har ordnats på Åland i lite över två år, med en introduktionskurs som startar en gång per termin. Till denna kurs har tolv nyfikna personer anmält sig.
– Krav Maga är helt realistiskt, hur en situation där man blir överfallen faktiskt kan se ut i verkligheten. Efter ungefär fem lektioner börjar man slå på varandra och får lära sig vad som händer då man blir attackerad – hur agerar man i stressade situationer och hur hanterar man dem. Det här är inte en kampsport, det är rent självförsvar, säger Per-Owe Yttring.
Självförsvarssystem
Krav Maga, som är ett självförsvarssystem från Israel, lär utövarna försvara sig mot hot och attacker genom att snabbt ta kontroll över situationen. Själva grunddelen är just självförsvar och det väsentliga för deltagaren är att lära sig klara sig helskinnad ut ur en hotfull situation. Det betyder inte att man ska stanna och slåss tills man är sista man stående – tvärtom. Krav Maga kan mycket väl innebära att man lär sig avvärja en attack och sedan flyr från platsen.
– Vi övar mycket på rädslor och stressade situationer. Och situationer där man blir överraskad och överrumplad, för att alltid vara redo. Ju längre in i kursen man kommer desto mer lär man sig detta, och desto lättare får man att ta till dessa tekniker även om man blir överfallen i mörkret på en tom gata, säger Per-Owe Yttring.
För vem passar det att gå en kurs i Krav Maga?
– Det passar precis alla oavsett kön, ålder eller tidigare kunskaper. Det enda kravet är att du måste vara 18 år gammal. Du får inte heller ha ett brottsligt förflutet, och vi har rätt att kräva polisutlåtande från varje deltagares brottsregister. Men hittills har vi aldrig haft en anledning att göra det. Man ska dock inte vara rädd för att få lite ont, säger Per-Owe Yttring.
Hantera överraskningar
På dagens träning delas deltagarna in i par. De turas om att vara förövare och den som ska försvara sig själv. I en av övningarna börjar förövaren med att ge ett slag, och den som skyddar sig själv tar till en rad olika tekniker för att få ner förövaren på marken.
Eftersom träningen syftar till försvar i verkliga situationer bygger träningarna på realistiska typer av situationer, såsom olika typer av hot, försvar mot attack bakifrån, mot attack med kniv, mot två eller flera gärningsmän, i mörker, i trånga utrymmen och så vidare. Samtliga deltagare tar sina roller på stort allvar, men är samtidigt väldigt lyhörda mot sina partners och deras gränser.
– Det handlar om att öva upp psyket och stressnivån. Forskning visar att det mest normala beteendet om man blir attackerad är att bli förstenad. Man går till fosterställning och ger upp direkt. I Krav Maga får man in vanan att bli överraskad och man lär sig hantera situationen, säger Per-Owe Yttring.
När instruktören ropar ”avbryt” upprepar samtliga deltagare ordet och backar undan från sin träningspartner.
– Detta är för att säkerställa att alla i salen hör när övningen avbryts. Det minskar skaderisken och genom att alla upprepar att övningen är avbruten är det mindre risk att någon missar det och ger iväg ett slag till en partner som stannat, säger Per-Owe Yttring.
Tryggt kunna självförsvarstekniker
En av deltagarna vid höstens introduktionskurs är Elin Manselin. Hon har tränat Krav Maga i en månad och det var kärlek vid första sparken.
– Det är så jäkla kul att slåss, och att få ta ut sig på det här sättet. Det är bra att lära sig självförsvar också, men mest är det bara så jäkla roligt, säger hon.
Innan Krav Maga har Elin Manselin gått enstaka workshops i feministiskt självförsvar, men har inte några tidigare erfarenheter av denna form av träning. Men hon ser sig själv som frälst, och kommer utan minsta tvekan att fortsätta efter introduktionskursen är slut.
– Jag lever ett väldigt inrutat liv med mycket måsten, så på min fritid vill jag bara ha roligt. Min hjärna jobbar på högvarv hela tiden så det är så skönt att komma hit och bara låta kroppen jobba ännu hårdare. Det är bra träning, fysiskt är det riktigt jäkla tufft.
Än så länge har Elin Manselin inte befunnit sig i en situation där självförsvar har behövts, och hon är glad om det får fortsätta vara så. Men hon känner ändå en stor trygghet i att få lära sig tekniker som är användbara om ett överfall eller liknande skulle ske någon dag.
– Jag befann mig nyligen i Uppsala, ensam på natten. Då kändes det bra att ha med sig det lilla jag hunnit lära mig här. Vi har en övning där man står ensam i mitten av en ring, och alla anfaller en samtidigt. Då ska man bara göra allt man kan för att ta sig ut helskinnad. Det är ett enormt stresstest, men samtidigt en sån enorm kick. Jag tror det är bra att ha övat upp den stressen, ifall något skulle hända någon gång.
Att utsätta sig för smärta och slag är ingenting som varken skrämmer eller oroar Elin Manselin.
– Visst är det en del smärta, men det är hela tiden jag som sätter gränserna. Det är en del av spänningen, att ligga på sin egen gräns. Det ger mest utmaning om man har en partner på träningen som är lite hetsig och går på hårt, så man får be den backa lite. Då utvecklas man själv som mest, säger hon.
Psykologisk effekt
Med på introduktionskursen är även Klas Jonsson från Mariehamn. Efter att ha tränat väldigt mycket styrketräning och löpning kände han att det var dags att prova på något nytt. Han hade aldrig testat någon liknande träningstyp innan han klev in på Nordic Budo & Sports Academy, men även Klas fastnade direkt.
– Det är väldigt spännande att lära sig Krav Maga. Det är kul träning och man tröttar ut sig rejält utan att man ens tänker på det. Det är även psykologiskt givande att ha vetskapen om hur man blockerar ett slag, ifall det skulle behövas någon gång.
Även Klas Jonsson är övertygad om att han kommer fortsätta träna Krav Maga efter att grunddelen är avklarad.
– Det är en realistisk träningsform. Skulle man hamna i en hotfull situation så finns det inte några regler eller domare. Precis så är det på våra tärningar också, säger han.