År 2004 tog bryggeriet Stallhagen Ab sina första steg, då produktionshallen stod färdig och den första ölen bryggdes – en ljus lageröl med en alkoholhalt på 4,7 procent. I dag, 20 år senare, innefattar bryggeriet också en restaurang med en stor terrass, gårdsbutik, en flytande scen och en kupol. Totalt har man också gjort runt 350 olika sorters ölrecept.
Restaurangchef Johanna Dahlgren har varit med sedan 2010 och minns hur restaurangen kom till Stallhagen.
– Puben har alltid funnits med, den byggdes samtidigt som bryggeriet och var öppen endast sommartid och för bokade grupper. När den sedan hyrdes ut år 2010 fanns det inget kök, det byggdes till året efter samtidigt som också terassen byggdes.
– Tanken bakom att öppna restaurang var att om det finns öl så måste man ha något att tugga på, och vi tänkte oss då ett lite lättare pentry där man kunde laga mackor. Men det urartade dock senare, säger hon med ett skratt.
I dag säljer man såväl lunch och middag året runt där rejäla portioner husmanskost är vad man strävar efter. Det är uppskattat av besökarna, och varje år har man runt 80.000 gäster som kommer för antingen ölen, maten eller både och.
– Anläggningen ligger ju nästan mitt på Åland och kan därmed fungera som en knutpunkt. Våra framtidstankar ligger i att försöka få hela området att bli mer som en besökspunkt än enbart ett bryggeri eller restaurang, där kan vi nog locka fler besökare, säger hon.
Finska kustremsan intresserar
Tommy Ruponen tillträdde som vd 2022 och ser mycket utvecklingspotential i Stallhagen.
– Att bara driva ett bryggeri mot dagligvaruhandeln är svårt. Jag tror vi behöver tänka på att också få in annan dryckesverksamhet vid sidan om öl, det är där som vi har utvecklingsmöjligheter att på längre sikt bli en aktiv och attraktiv affärspartner för exempelvis dagligvaruhandeln. Vi har kapacitet att bredda vår verksamhet inom dryckesindustrin och bli en mer komplett leverantör, säger han.
Man jobbar även med att nå utanför Åland, särskilt den finska kustremsan, vilket inkluderar främst de finlandssvenska områdena i Österbotten, Åbo, Hangö, Helsingfors och Lovisa.
– Får vi en bra position inom den geografiska distributionen har vi kommit långt som företag, säger han.
Finns det intresse att utvidga försäljningen till Sverige?
– Det finns mycket lagar och regler som är en utmaning i Sverige, och vi känner väl att vi vill bygga upp hemmaboet först för att sedan eventuellt kunna inkludera försäljning också i Sverige. Det finns en hel del som ännu kan göras på ett annat sätt i Finland, och om vi får det att fungera först blir det mycket lättare att senare göra samma sak på andra marknader, säger han.
Lättare att följa trender
Stallhagen har de senaste åren hamnat i topp 5 bland de största mikrobryggerierna i Finland. Att vara mitt emellan ett mikrobryggeri och en storspelare ser varken Tommy Ruponen eller Johanna Dahlgren som något problem.
– Vår öl är hantverksmässigt gjord och det finns en människa med i så gott som alla delar av processen, men vi har inte problem med att leverera och producera som stundtals kan vara svårt för andra små bryggerier, säger Johanna Dahlgren.
– Vi vill inte konkurrera med de stora utan ha en annan position, där de som vill dricka Stallhagen är de kunder som är ute efter en specifik öl och därmed är beredda på att betala lite mer än för de större märkena. Jag skulle säga att det är bra att vara stor inom det lilla, säger Tommy Ruponen.
Något som har ändrats i sakta mak under bryggeriets 20 år är den myndiga befolkningens förändrade dryckesvanor, vilket har påverkar även Stallhagen.
– De första fem åren kom alla och beställde en stor stark i princip. Nu har vi två olika kundsegment – ett som bryr sig om alkoholprocenten och ett annat som har mycket kunskap om vilken typ av öl man vill ha och gärna beställer och köper utefter smak, säger Johanna Dahlgren.
Där anser man att det finns fördelar med att vara ett litet bryggeri.
– Det är lättare för oss än för storföretag att följa trender, till exempel om öl med kaktussmak skulle bli populärt har vi större möjligheter att skräddarsy olika lösningar och göra något av det som är trendigt för tillfället, säger Tommy Ruponen.
Stallhagen i siffror
2004 startade bryggeriet, och firar således 20 år i år.
Genom åren har det blivit ungefär 350 olika ölrecept.
Förra året (2023) producerade man 400.000 liter öl.
En tank, där ölen lagras, rymmer ungefär 7.000 liter.