Steel FM har med åren blivit ett självklart inslag i det åländska medielandskapet och i höst firar radiostationen 20 år. Men allt började egentligen 1993 då journalisten Tom Wiklund startade den första kommersiella radiostationen Radio-93 på Åland.
– Jag hade då just kommit hem från Sverige och eftersom vi bodde grannar kände jag honom. Jag började hjälpa till med tekniken men stationen gick inte så bra. Det var väldigt omtyckt radio men han fokuserade nästan ingenting på försäljning, säger Fredrik Karlström.
Kort därefter åkte han till USA för att utbilda sig till helikopterpilot.
– Jag kom hem igen 1995 samtidigt som Radio-93 gick i konkurs. Tanken var att jag skulle ut i världen och flyga helikopter men jag var fortfarande väldigt intresserad av radio och hade sysslat en del med det i USA vid sidan som studierna. Så jag funderade mycket på vad jag skulle göra.
Gick till Ålandstidningen
Fredrik Karlström landade senare i slutsatsen att det nog var radio han ville syssla med, och tog klivet upp till Ålandstidningens dåvarande vd Rolf Granlund med ett erbjudande: Köp upp Radio-93:s konkursbo och anställ mig som stationschef så garanterar jag vinst det första året.
– Då tittade han på mig och frågade ”vem är du?”. Det var ingen som visste vem jag var på den tiden, säger Fredrik Karlström med ett skratt.
Det djärva draget gav emellertid utdelning. Kort därefter budade Ålandstidningen hem konkursboet och gav Fredrik Karlström ansvar för radiosatsningen.
– Vi bytte namn till Radio Väst och med mig hade jag Donny Isaksson. Första året gjorde vi 30 mark i vinst och andra året 3.000 mark. Sedan slutade jag eftersom jag kände att jag ville prova på något nytt.
Sin baby
I början av 2000-talet bestämde sig Ålandstidningen för att lägga ner den lokala radiostationen.
– När jag fick höra det blev jag nästan förbannad. Så då ansökte jag om koncession för radioverksamhet till landskapsregeringen och sedan läckte jag ansökan till Ålandstidningen. Det tog tio minuter innan Jan Helin (dåvarande chefredaktör reds. anm.) ringde upp och frågade om vi kunde hitta något samarbete.
Eftersom Eva Karlström precis flyttat till Åland och var jobbsökande och därtill en jäkel på försäljning, var Fredrik Karlström aldrig orolig.
– Det slutade med att Ålandstidningen sålde 81 procent till oss och några andra och sedan flyttande vi till Strandgränd 2.
I plåtverkstaden
På Strandgränd 2 hade Klintens Plåt, som Fredrik Karlström köpt av sin far några år tidigare, lediga utrymmen i källaren.
– Det är därför vi heter ”Steel”, och logon ser ut som en stålrulle i profil.
Yttersta ansvar för att få fart på verksamheten och framför allt intäkterna fick Eva Karlström. Och på ett år vändes 100.000 euro i förlust till lika mycket i vinst.
– Men det var rena NileCity där nere i en kall källare. När jag skulle spela in reklam fick jag öppna dörren och skrika åt grabbarna i plåtverkstaden att vara tysta, säger hon.
Toppar och dalar
Sedan dess har en hel del hänt och makarna Karlström köpt ut de övriga ägarna, med undantag för Ålandstidningen. Två personer har blivit fem och efter flera flyttar finns man numera i Blomstringe. Omsättningen brukar ligga kring en halv miljon och vinsten mellan 50.000 och 100.000 euro.
– Steel FM är en kommersiell radiostation och vi har hela tiden fokuserat på försäljning. Gör man det går det bra, säger Fredrik Karlström.
– Det har gått bra men också i vågor. Det har varit väldigt mycket jobb men det är bra med motgångar, då måste man tända till lite igen, säger Eva Karlström.
En sådan hade man för sju år sedan när annonsförsäljningen gick trögt och radion som medium hade det kämpigt på Åland. Det slutade med Steel FM-hjälpen som sedan dess samlat in mer än 500.000 till välgörenhet på Åland.
– Jag är inte säker på att vi hade varit kvar om det inte vore för Steel FM-hjälpen. Det gjorde att vi kom in i en ny andning och satte radion på folks radar igen, säger Fredrik Karlström.
Ett team
Radiostationen sticker också ut i ett nordiskt perspektiv där man lyckats med att driva kommersiell lokalradio i 20 år.
– Vi gör radio på det där gamla romantiska sättet som det inte längre går att göra radio på på så många ställen. Det är lite gulligt, charmigt och avslappnat och vi försöker inte vara med än vad vi är. Vi är den där kompisen i vardagen som kan stå på i bakgrunden och som ingen behöver ställa sitt liv efter, säger Fredrik Karlström.
En annan förklaring till att det gått så bra kan vara att Fredrik och Eva Karlström kompletterar varandra.
– Fredrik är gasen och jag är handbromsen och vi är bra på helt olika grejer, säger Eva Karlström.
Födelsedagen firas den 15 november och då blir det fest med inbjudna gäster och lyssnare på Blomstringe.
– Det har varit 20 väldigt roliga år men det blir nog inte lika många till för mig. Jag hade tänkt gå i pension någon gång, säger Eva Karlström.