Agneta Wilhelms driver tillsammans med sin man Tage Wilhelms gården Utgårds i Lumparby, Lumparland. De brinner för bärodling och gör en hel del olika produkter på sina bär, bland annat saft, sylt, gelé och marmelad som de säljer i sin gårdsbutik och på olika marknader, samt under skördefesten. Deras blåbärstrysylt har fått bronsmedalj i FM i mathantverk 2023, och deras dryck med havtorn, ingefära och citron vann guld år 2021.
I trädgården utanför parets hus, som ligger en bit från gården, odlar man många olika sorters trädgårdsbär. Här finns svarta, röda och vita vinbär, både röda och lila hallon, krusbär, smultron och jordgubbar. Även lite mer annorlunda bär som aronia och saskatoonbär växer i trädgården, och blåbärstry får de från sonens gård. Odlingen av havtorn är dock deras största bedrift.
– Vi har haft runt 50 havtornsbuskar som ligger en bit bort från huset inne i skogen, säger Agneta Wilhelms.
I närmare 30 år har paret Wilhelms odlat havtorn, och för cirka 25 år sedan började man laga produkter av sina bär till försäljning.
– Vi plockar bären för hand för det mesta, utom havtornen som vi kan ta med en så kallad bärsug. Nästan alla våra produkter är utan konserveringsmedel och allt görs av oss själva, säger hon.
Den bästa tiden att skörda bär är under sommarmånaderna juli och augusti, och om man efter en ganska fuktig sommar har en hel del bär i sin trädgård eller i skogen kan man använda dem på många olika sätt.
Frusna bär till saft
Finns det någon skillnad på vilka bär som passar till vilken produkt? Enligt Agneta Wilhelms passar vinbär särskilt till saft och gelé, medan man brukar använda bär som hallon, blåbär och krusbär mer till sylt och marmelad. Havtorn passar bra till drycker av olika slag.
– Men det där är mycket efter tycke och smak, man kan göra sylt eller saft av nästan vilka bär som helst, säger hon.
Om man är en nybörjare som vill börja laga något med bär, vad är bäst att börja med?
– Jag skulle säga att sylt är lätt att laga, det är ju i princip bara att koka ihop bär och socker. Saft är också hyfsat enkelt, men det krävs lite mer arbete där eftersom man ska göra det i olika steg och sila bärsaften. Men svårt är det inte att laga saft, säger hon.
En återkommande fråga är vad som egentligen är skillnaden mellan sylt, marmelad och gelé.
– Jag brukar tänka att sylt är mer lösare i konsistensen än marmelad, och jag tycker att det bör finnas en viss bärstruktur eller bitar av bär i marmelad. Gelé görs på saft och har därför ett lite annorlunda tillagningssätt, säger hon.
Värma flaskor i ugn
Agneta Wilhelms ger tipset att om man använder sig av frusna bär när man lagar saft får man ut mer saft ur bären.
– Det går jättebra att frysa in bär och använda sig av senare. Man måste inte använda sig av färska bär, och särskilt om man plockat mycket är det bra att frysa in så man kan ha till senare, säger hon.
Det är också viktigt med renlighet och att sterilisera burkar och flaskor om man vill att saften eller sylten ska hålla länge.
– Jag brukar lägga flaskor och burkar i ugnen på 100 grader i ungefär 20 till 30 minuter. Man kan också hälla kokande vatten på locken och låta dem stå, säger hon.
Agneta Wilhelms recept på sylt
• 1 kg bär
• 500 g socker
• Eventuellt en aning vatten i botten av kastrullen
Upphetta bären, sockret och vattnet långsamt och låt koka i 10–15 minuter. Skumma och häll sedan upp sylten i heta burkar.