Tidig morgon och slutspurt av april. Klockan slår sju och solens första strålar gör sitt yttersta för att värma mellan sovande träd och gråmulen himmel. Men kylan är rå, vinden kall och inte blir det bättre när ett lätt regn sakta faller över vinfälten.Vintern vinner den tysta dragkampen i dag, även om våren är på gång.
Med lätt packning och löparskor går det snabbt att ta sig upp på de branta, böljande kullarna. Men bara några hundra meter upp blåser vinden påtagligt kyligare än nere i byn.
Våren lämnar fortfarande en del att önska men trots det är det svårt att klaga. Vi har tagit oss upp på cirka 300 meters höjd vid Taunusbergets fot ovanför byn Rhüdesheim i regionen Rheingau, cirka en halvtimmes tågfärd västerut från Frankfurt.
Nedanför berget kryper gröna, branta vinfält ner och delas upp i ett lapptäcke med hjälp av små vägar och stigar. En bit ner ligger några av de absolut bästa vinlägena; Berg Rottland, Berg Rosenneck och Berg Kaisersteinfels. Allra längst ner forsar Rhenfloden fram. På andra sidan floden syns helt andra vindistrikt; Rheinhessen och Nahe.
Enkelt att ta till sig
Floden är bredare än vi föreställt oss men på det stora hela är det mycket enkelt att läsa av hur saker och ting fungerar här. Att vandra runt bland vinrankorna i Rheingau ger nämligen en direkt förståelse för vinodling och hur vinerna påverkas av sitt läge. Ett skolexempel. I ryggen norrut har man Taunusbergen som ger de känsliga knopparna skydd från kalla nordanvindar. De flesta gårdar har söderläge vilket ger maximal solexponering samtidigt som reflektionerna från den livliga Rhenfloden nedanför ger ännu bättre förutsättningar för druvmognad. Och det behövs, för det här är ungefär så här långt norrut odling av nobla druvor är möjlig.
När vi vänder oss norrut möter vi blicken från statyn Niederwalddenkmal som vakar över byn. Stolthet och förening ska den symbolisera, och det är precis vad vinodlarna här i regionen har åstadkommit. För hur gör man för att ändra en mansdominerad bransch samtidigt som vinet säljer dåligt? Svaret i Tyskland var och är Generation riesling, en samling unga vinodlare med nytänk och fokus på kvalitetsvin. Det nya Tyskland, från producent till färdigt vin.
Rheingaus största profil
I dag har Generation riesling över 500 medlemmar. Cirka en fjärdedel är kvinnor och med ett starkt vinarv i ryggen står en ny ung generation för framtiden.
Theresa Breuer är en av dem. I Rheingau driver hon framgångsrikt den 130 år gamla familjeegendomen Weingut Georg Breuer, känd för sina eleganta torra rieslingviner som odlas på totalt 40 hektar med hjärtat i Rüdesheim.
Bild
Det nybyggda vineriet, byggt i trä och med en imponerande storlek, skvallrar en hel del om filosofin hos producenten.
Väl inne i vinoteket möts vi av Tove Lundén som vi haft kontakt med före resan.
I baren dukas det fram en finfin provning som visar bredden av vad vinhuset har att erbjuda. Syran är påtaglig i det mesta och allt känns fräscht och modernt, precis som de stora, ljusa och modernistiska lokalerna vars väggar är klädda med konst.
– Hållbarhet, jordnära och hög kvalitet samt en naturlig balans mellan syra och sötma, mognad och arom är det som utmärker vinerna, berättar Tove Lundén.
Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena samtidigt som deras vinstockar tillhör de allra äldsta. Det hela är en framgångssaga där producenten vuxit fram till en storfavorit i Norden. Så vad är egentligen nyckeln?
– Kvalitet och noga utvalda druvor, vinet är viktigare än druvmustvikt och den inre densiteten är betydelsefullare än skördemängden, säger Tove Lundén.
Det är bara att hålla med. Kvaliteten är exceptionell.
Men även om framtiden ser ljus ut finns det en del att ha i åtanke. Stigande temperaturer och väderomslag är något som alla pratar om inom branschen.
– Ja, hur ser framtiden ut? En fråga som är svår att svara på i dag! Självklart finns det ett orosmoment när det gäller klimatförändringar, och det gäller att anpassa sig efter naturen och försöka på bästa sätt lösa de hinder som uppstår. Bevattningssystem för de unga och utsatta vinrankorna och även jobba med jordmånen är en lösning, säger Tove Lundén.
Mycket av allt
Några hundra meter bort ligger Breuers rüdesheimer schloss, ett fyrstjärnigt hotell med intilliggande restaurang. Här bjuds det på det allra bästa byn har att erbjuda i allt från stämning till mat och vin. Det är fullsatt och efter en stund av klingande glas och festligt stojande tar violiner och piano vid. Game of thrones-introt är först ut i setlistan. Ungefär lika bombastiskt som maten på tallriken där vit sparris med hollandaise gör sällskap med både schnitzel, potatis, grönsaker och lite till.
För i Tyskland råder lagen mycket av allt. Trevligt för det mesta ändå och den som är hungrig och törstig lär knappast bli besviken.
Missa inte att fråga efter dagens vin. Varje dag plockar nämligen restaurangen fram ett vin av äldre årgång vilket gästen kan beställa på glas till ett mycket förmånligt pris. En spätlese från 1992 är dagens pärla och fyller glaset med förtrollande bärnstenfärg och djup, mogen frukt.
Ursprunget
Ny dag och nytt mål. Himlen är nästintill blå och promenaden på två timmar mellan Rüdesheim och grannbyn Geisenheim känns lätt. Längs vägen möter vi faktiskt fler traktorer än människor. Våren är verkligen en bra tid för vingårdsbesök. Det är tidigt på säsongen vilket betyder få turister och framför allt finns det tid för de annars upptagna vinproducenterna att ta emot besök. Visst, i vingårdarna syns för tillfället enbart små gröna knoppar, men det är vackert det med.
Bild
Stolt och överdådigt på en kulle täckt av vinrankor tornar Schloss Johannisberg upp sig över det gröna landskapet. Och vem skulle inte vara stolt över ryktet som världens första rieslingodling? Mycket tyder nämligen på att vinhuset faktiskt var först med renodlade rieslingviner på 1700-talet.
Väl framme framför den väldiga, gula fasaden är det lätt att slås av tanken om det faktiskt är tillåtet att gå in. Men det är det. Här känner man sig liten, men välkommen.
Det är en stund tills restaurangen öppnar så vi tar givetvis en sväng via vinoteket. Och vilka viner. Syran skär lika djupt och skarpt som Rehndalen bland frukt, petroleum och honung. Ren och skär klass.
Efter en otrolig lunch med utsikt över de gröna fälten tillsammans med rieslingvinets bästa vän, wienerschnitzeln, är det dags att ta sig hemåt, denna gång med tåg.
På det hela taget är det väldigt enkelt att ta sig fram här. Hela området är upplagt för en enkel resa. Längs floden ligger järnvägen som knyter ihop alla byar. Avgångarna är många och kräver inte någon större planering. Vill du inte ta tåget är det bara att hyra cykel.
Hela regionen under ett och samma tak
Men hur trevligt och enkelt det än må vara att vandra runt bland vinfält och tuffa fram med tåg kommer du inte undan svårigheten i att hinna med alla besök.
Bild
Så hur gör du om tiden inte riktigt räcker till? Jo, ett stenkast från bykärnan i Rüdesheim ligger vinoteket Weinwelt. Här samlas 76 producenter och ännu fler viner från regionen under ett och samma tak. I stället för att åka runt hela Rheingau kan du uppleva hela mångfalden i Rheingau på 1.000 kvadratmeter.
Du betalar 10, 20 eller 30 euro och får tillbaka lika många mynt, specialanpassade till automaterna i lokalen. Välj vin, tryck på en knapp, fyll glaset och njut. Enkelt och tillgängligt. Här kan du även anteckna och sedan köpa de viner du vill ha med hem. Ett paradis för den som inte har tid att besöka alla byar och även vinoteket i sig är ett trevligt ställe. Dessutom något att luta sig tillbaka på om du inte kan bestämma dig för eventuella inköp på plats hos respektive vinhus.
Sista dagen är det varmt. Solen skiner och telefonen säger att den måste svalna innan jag får använda den igen. Skönt. Det ger hopp om ännu en bra växtsäsong för Europas, åtminstone för stunden, nordligaste rieslingodlingar av toppkvalité.