Nyheten släpptes under stadsfullmäktiges möte i tisdags kväll. Tidigare samma dag hade staden fått besked om att Högsta förvaltningsdomstolen inte prövar ärendet om efterbeskattningen av Rederiaktiebolaget Hildegaards och Ångfartygsaktiebolaget Alfas bolag i Bahamas.
Det betyder att Helsingfors förvaltningsdomstols beslut från 2013 gäller, och det betyder att Lundqvistkoncernen har förlorat mot skattemyndigheterna.
Lundqvistrederiernas vd Ben Lundqvist bekräftar att ärendet har blivit slutligt avgjort.
Hur stort belopp handlar det om?
–Det berättar jag inte.
Några andra kommentarer vill Ben Lundqvist inte heller ge.
–Det finns ingenting att säga.
40 miljoner euro
Ålandstidningen skrev om skattesmällen i flera artiklar 2011, första gången i samband med att Mariehamns stad fick en oväntad skatteinbetalning på 7,3 miljoner euro.
Summan hade betalats eftersom skattemyndigheterna beslutat att Alfa och Hildegaard skulle beskattas i Finland för sina utländska dotter- och intressebolag.
Den påförda skatten måste betalas direkt, trots att bolagen besvärade sig mot besluten. Det var dessa pengar som flöt in till staden.
Utgående från stadens andel gjordes beräkningen att den totala efterbeskattningen var i storleksklassen 40 miljoner euro. Det baserade sig på att staden vid den tidpunkten fick närmare 80 procent av de kommunala samfundsskatterna, vilka i sin tur uppgick till cirka 22 procent av det totala skattebeloppet. Staten fick 76,22 procent och församlingarna 1,75 procent av summan.
Förbättrar resultatet
Nu är det klart att de inbetalade skattepengarna stannar hos sina mottagare.
–Frågan har varit osäker under några år. Nu är den slutligt avgjord, säger stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson (MSÅ).
För Mariehamns del handlar det om 7,3 miljoner euro.
–Det är förstås en positiv nyhet för staden med tanke på vår skuldbörda, säger han.
Eftersom det varit oklart om staden skulle få behålla pengarna har summan tidigare bokförts som en osäker skuld. Nu intäktsförs beloppet i bokslutet 2014.
De senaste uppgifterna visar därmed att stadens resultat för 2014 blir hela 18 miljoner euro. Tre miljoner euro är det överskott som staden skulle ha fått utan fjolårets två extraordinära händelser: dels skattepengarna på 7,3 miljoner euro, dels 7,8 miljoner euro som bokfördes som försäljningsvinst när hamnen bolagiserades.
Ingen flitpeng
Om summan 40 miljoner euro stämmer borde statens andel vara cirka 30 miljoner euro. Men några extra pengar i form av så kallad flitpeng tillfaller knappast Åland, tror landskapets budgetplanerare Robert Lindblom.
–Efterbeskattningar faller utanför den ramen, säger han.
Kan man inte argumentera för något annat om det gäller 30 miljoner euro?
–Systemet har varit så här sedan 1993, säger Robert Lindblom.
Däremot borde landskapet ha fått sin andel på 0,45 procent av summan det år pengarna betalades in, bedömer han.
Anna Jakobsson