Foto:

Åland måste hoppa på AI-tåget

AI-tåget rusar och det för med sig enorma möjligheter för ett samhälle som det åländska. AI kan till många delar vara räddningen för det offentliga Åland om fokus läggs på möjligheterna och rädslor läggs åt sidan.

I dagarna presenterade en kommission under ledning av företagsledaren Carl-Henric Svanberg en rapport till den svenska regeringen med 75 konkreta förslag som ska stärka det svenska användandet av artificiell intelligens (AI). Samma rapport visar även att det är bråttom. USA rusar iväg på området och vi i Europa står och stampar på samma ställe. Det leder en osökt in på var Åland står i frågan och i synnerhet den offentliga delen av Åland.

Ett Åland där vi redan släpar efter när det kommer till digitalisering, men kanske gör det att Åland kan ta ett stort steg direkt genom att skippa de senaste tio årens digitaliseringsresa och gå direkt på AI-spåret?

Det råder ingen tvekan om att mycket av det som vi ser som rejäla utmaningar i dagens åländska samhälle, som till exempel skattegränshantering och språkutmaningar, kunde lösas med hjälp av AI. Däremot krävs det att fokus sätts på frågan och det snabbt. Att vi vågar ta risker och utmanar system och regelverk.
Inom det åländska näringslivet rusar AI fram liksom på många andra håll i världen. AI tas i bruk dagligen inom nya områden och vinsterna med implementering av AI är stora. Saker som vi inte trodde var möjliga för ett år sedan är plötsligt möjliga och vi står inför en revolution som är betydligt mer kraftfull än den när internet slog igenom.

Väldigt få vet dock hur man ska göra och vilka områden som AI bäst passar in. Därför är det viktigare än någonsin att våga och stimulera till nyfikenhet ute i organisationerna. Allt för att på bästa sätt nå framgång inom området. För det krävs kreativitet och uppfinningsrikedom för att lyckas.

Samtidigt som mycket hänger på den enskilda individen är det tydligt att det finns saker som måste vara i skick för att vi ska kunna hoppa på tåget. För samtidigt som vi i EU har en ny AI-förordning och ett omfattande GDPR-regelverk som styr och ställer så ser USA till att skörda de tidiga frukterna inom området. Genom att våga utmana och inte styras av innovationshämmande regelverk.

För Ålands del innebär de gemensamma europeiska regelverken att vi sitter rätt hårt till när det kommer styrning inom området, men samtidigt är det lite upp till oss själva då även det offentliga Åland kan se över hur man till exempel tillämpar GDPR. Åland behöver inte alla gånger höra till de som är bäst i klassen – om vi säger som så. I alla fall om vi vill tillhöra vinnarna.

Svanbergs rapport är ett uppslagsverk i bra idéer som även kan anammas på Åland. Här talas bland annat om en gemensam AI-verkstad för det offentliga och hur AI kan användas inom energianvändning, trafiksäkerhet, livsmedelsförsörjning och utbildning.
Självklart kommer det även utmaningar med AI, men det råder ingen tvekan om att utvecklingen bidrar till ökad effektivitet och därmed höjt välstånd. Så även om AI kan upplevas föra med sig stora risker så är det inget vi kan eller ska fokusera på.

För möjligheterna är enorma och det är där fokus ska ligga – även vid beslutsfattande. Att våga fatta beslut och satsa fastän vi inte vet vart utvecklingen leder oss.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss