I Finland och i Sverige lockar tävlingarna i dressyr och hoppning med käpphästar otaliga deltagare. På nätet finns tusentals klipp där barn och ungdomar flyger över hindren på sina käpphästar. Och nu verkar fenomenet, som går under namnet ”Hobby Horsing”, på allvar ha nått Åland.
Under Skördefesten, lördagen den 22 september, anordnar nämligen Granlunda gård ÅM i dressyr med käpphästar. Hittills är drygt tio ekipage anmälda.
– Det har varit ett ganska stort intresse, säger Caroline Anderson-Granlund som tillsammans med Dan-Mikael Granlund driver hästsportanläggningen i Jomala, Vestansunda.
Syr själv
Även om det här torde vara den första tävlingen på Åland har uppvisningar med käpphästar ordnats tidigare, bland annat på Sleipner.
– Och ridskolorna brukar använda käpphästar för att träna ridvägar med de allra minsta, säger Catrin Schönberg som kommer att presentera deltagarna för publiken under tävlingen.
En som ska vara med i dressyrtävlingen är tolvåriga Lina Karlsson från Saltvik. Hennes käpphäst har namnet Dox Keeping Time – och hon har tillverkat den själv. Hemma har hon ännu fler.
– Jag syr dem med symaskin, berättar hon.
Lina Karlsson blev som så många andra nyfiken på käpphästar efter att ha sett filmer på nätet. Hon rider riktiga hästar också, frågan är vad som är roligast?
– Båda två, men reglerna är strängare med riktiga hästar, konstaterar hon.
Känt namn
Tävlingen kommer att bedömas av en av världens mest erfarna dressyrdomare, Eric Lette. Han har bland annat tränat Brasiliens landslag, varit huvuddomare vid flera World Cup-finaler och OS-mästerskap och var med och införde att kür, det fria programmet till musik, skulle införas i dressyren.
– Vi har lurat hit honom, han har aldrig dömt käpphästtävlingar tidigare, säger Caroline Anderson-Granlund och skrattar.
Eric Lette, som i dag är pensionär, har egentligen meddelat Svenska ridsportförbundet att han inte kommer att döma fler tävlingar.
– Men han trodde att förbundet nog skulle låta honom göra ett undantag för det här!
Det återstår att se vad domaren kommer att fokusera på i sin bedömning.
– Jag vet faktiskt inte vad han kommer att titta på, om det är benlyft eller takt och rytm, men han är ju van vid att döma kürer där du har din egen musik till ditt eget program så jag kan tänka mig att han kollar lite sånt.
Skild tävling
Deltagarna ska ta med sig egna käpphästar. Sådana finns förstås att köpa men egentillverkade hästar kvalificerar sig för en skild tävling om bäst utförande. Josefine Lindblad från Sund har under lördagen med sig en handsydd käpphäst med namnet Liberian Girl. Liksom Lina Karlsson har hon flera stycken käpphästar där hemma.
– Jag har femton stycken. Det tar från en dag till två veckor att sy dem, berättar Josefine Lindblad.
Nu är det alltså aktuellt med dressyr men Josefine Lindblad hoppar också med sina käpphästar hemma på gården. Hindren är så höga som 1,15 meter.
Alla åldrar
Tävlingsklasserna är U-12, U-30, U-100, i princip kan alltså alla som vill vara med. Nästa lördag ordnas ett andra lektionstillfälle på Granlunda Gård. Då finns det möjlighet att köra igenom sitt program till musik. Det är valfritt vilken artist och låt man vill rida till, men programmet ska vara runt tre minuter långt.
– Men går det över lite så gör det ingenting, vi har tagit med det i beräkningen. Vi har inte jättehårda regler, det här ska vara kul, säger Caroline Anderson-Granlund.
Hittills är det mest åländska namn bland de anmälda, men Caroline Anderson-Granlund säger att även tävlande utanför Åland är välkomna att delta.
– Vi tar emot anmälningar fram till en timme före tävlingen!
Annika Kullman