Ålandstidningen rapporterade i fredags om det dåliga siktdjupet i Slemmern, en mätning i Kalmarnäs visade att algerna har reducerat siktdjupet till under en meter.
Men det är inte den enda platsen som är drabbad. Siktdjupet i en av Ålands tre dricksvattentäkter, Markusbölefjärden i Finström, är avvikande lågt. Förra veckan mättes siktdjupet till strax under en meter, de senaste somrarna har det som lägst varit 1,4 meter.
– Trenden är negativ. Det visar på att sjön inte mår bra, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.
Blågrönalgerna har kommit ovanligt tidigt i år. Den stora algblomningen brukar ske i mitten av augusti.
– När det finns mycket näring och det är varmt växer det fort och näringen tar slut. Då kommer cyanobakterierna (algerna reds. anm.) och de tenderar att ta över. De kan ta kväve från luften vilket ger dem en fördel. När algerna slår till och det blir blomning försämras siktdjupet, säger Christian Nordas.
Han menar att siktdjupet är en viktig indikator.
– Man mäter hur långt ljuset går ner i vattnet. Ju bättre siktdjup, desto bättre blir förhållandet i sjön på sikt. Det är ett enkelt verktyg för många, man kan till och med tillverka en siktdjupsmätare själv.
Dricksvattnet är okej
Av dricksvattentäkterna mår Dalkarby träsk bäst. I Långsjön var siktdjupet förra veckan 2,5 meter, vilket är något bättre än vanligt. Fastän Markusbölefjärden och Långsjön är förenade är situationen i Markusböle mycket sämre.
Hur påverkas ålänningarnas dricksvatten?
– Vi har byggt upp en rening som fungerar även om det är så här illa. Vi kan också växla sjöar, och ta mer vatten från Långsjön och mindre från Markusbölefjärden under en period när det är som värst. Det är inte någon fara, men det är klart att det inte är bra, säger Christian Nordas.
Han minns en sommar under åttiotalet då det var så oklart vatten i Långsjön att man var tvungen att ta till specialåtgärder.
– Vi tillförde syre till bottenvattnet i Långsjön. Det går att göra där det finns djupgropar. Men i Markusbölefjärden finns inte mycket sådant, det är en grundsjö hela vägen. När det blåser ruskar det om och det kommer upp sediment från botten.
För att säkra tillgången på rent vatten i framtiden måste sjöarna tas om hand. Det är flera projekt på gång runt Markusbölefjärden som Ålands vatten hoppas ska ge effekt.
– Det handlar om att hålla näring på land och undvika att det hamnar i sjön, säger Christian Nordas.
Vad kan man göra som privatperson?
– Först och främst: släpp inte ut näring i vattnet. Tänk på att minska utsläpp och använda så miljövänlig teknik som möjligt. Fundera på hur du vill att dina barn och barnbarn ska ha det.